Във връзка с прогнозата за оранжев код за валежи кметът Фандъкова нареди постоянно наблюдение на речните нива, общинските язовири и почистване на дъждоприемни шахти

Във връзка с прогнозата на НИМХ към този час за времето утре, 4 ноември, за оранжев код за значителни валежи от дъжд и гръмотевични бури за София кметът Йорданка Фандъкова разпореди да се извършва наблюдение на нивата на реките, общинските язовири и да се почистват и следят дъждоприемните шахти и оттоци.

Във връзка с очакваните валежи се наблюдават нивата на реките и общинските язовирите – "Мрамор", "Мърчаево", "Суходол 2", "Иваняне 2", "Обреща 1 и 2" Братинска. Към момента речните нива са в норма, осигурена е нормална проводимост на водните количества и няма опасност от разливи. Осигурени са и свободни водни обеми в общинските язовири.

Почистени са 126 броя речни участъци, около 60 км реки, по програмата на общината за ежегодно почистване на речните корита. Дейностите продължават в 9 броя речни участъци, извършва се и поредното почистване на всички водостоци на Южната дъга на "Околовръстен път".

Аварийните екипи на Столичната община имат готовност да реагират на сигнали и извършват обходи на терен.
Районите трябва да проверят състоянието на речните дерета на съответната територия.
Екипите на Столичен инспекторат контролират фирмите, отговорни за почистването на улици и булеварди, както и на дъждоприемните шахти.

03.11.2023