Васил Терзиев: Само където има наука, една държава и един град имат бъдеще

Оптимист съм, когато виждам хиляди деца да се интересуват от наука, каза кметът при откриването на Софийския фестивал на науката

“Изключително съм щастлив да бъда с вас днес, да видя тази енергия. Тук е намалка част от бъдещето на България.” С тези думи кметът на София Васил Терзиев откри ХIV-ото издание на Софийския фестивал на науката. На събитието присъстваха министърът на образованието и науката, представители на академичните среди и бизнеса, учени, както и стотици деца, ученици и учители. Домакин на Фестивала, организиран от Фондация “Красива наука”, е София тех парк.

“Само където има наука и среда тази наука да се комерсиализира, за да може да се изградят компаниите и индустриите на бъдещето, една държава и един град имат бъдеще” – добави още Терзиев.

По думите на кмета на София това, което е направено в последните години от различни организации, започва да дава резултати: “Когато виждаш хиляди деца да се интересуват от наука, да инвестират в себе си и в знания, няма как да не съм оптимист.”

Кметът каза още, че "институциите, както и всички заинтересовани страни, носят отговорността да подпомагат тези процеси – да предаваме знания на децата и да се грижим тяхното любопитство да не изчезва, защото това е в основата те да се развиват".

“Знам какво значи да започнеш събитие от една идея, от няколко човека, и да го доведеш до такъв мащаб. Поздравления за организаторите и благодарности към всички учени, които са ангажирани да предадат знанията на следващото поколение. Най-ценното е не когато ти си постигнал нещо, а когато си успял да заредиш с енергия други, да им предадеш знания и те да ни надскочат” – каза в речта си кметът.

По време на Фестивала за децата и техния интерес към науката ще се погрижат учени от БАН, изследователски екипи от корпоративни и стартъп компании, образователни предприемачи, които ще забавляват учениците в практически работилници за календари на времето, магнити и електричество, прожекции на филми, както и в над сто събития по темите Космос,Здраве, Нашата планета, Технологии, Наука и Изкуство.

Кметът на София пожела на децата никога да не губят своето любопитство, независимо на колко години са, да търсят и да се интересуват, за да могат да правят тези открития, които един ден ще направят така, че страната ни да има достойно място на картата на иновациите на Европа и на света.

Още от самото си създаване Софийският фестивал на науката е част от Календара на културните събития на Столичната община. Това е най-мащабното събитие за разбираема наука за всички възрасти в България, което тази година се очаква да бъде посетено от близо 3 000 ученици от различни възрасти.