Васил Терзиев присъства на церемония по откриването на инвестицията на Nidec Instruments Corporation

Кметът на София Васил Терзиев присъства на церемония по откриването на нова японска инвестиция на Nidec Instruments Corporation в България


Nidec Instruments Corporation в България се развива в областта на роботиката и автоматизацията на полупроводниковата индустрия и е втората компания от групата на Nidec Corporation, която идва в България. През 2022 г. в София корпорацията разкри научно-развоен изследователски център.

На събитието присъстваха посланикът на Япония в България  Хисаши Мичигами, ректорът на Техническия университет Иван Кралов,  председателят на  Nidec Instruments Тушихидо Арий, зам.-министърът по иновациите и растежа проф. Георги Ангелов и кметът на район „Искър“ Ясен Русев.

"Щастлив съм да бъда заедно с вас в този ден, когато правим поредната крачка към надграждането на българо-японските отношения с тази инвестиция" – каза кметът Терзиев по време на събитието.  
Той благодари на корпорацията за доверието, което са гласували на екипа в България, и ги увери, че всички институции и на централно ниво, и на местно ниво ще работят за това да се чувстват у дома си.

„България и София се развиват като един от важните R&D центрове на Балканитe и тази инвестиция е много важна стъпка в това развитие. Искам да изкажа благодарност на Техническия университет, на всичките образователни институции, които подготвят кадри и помагат на компании като вашата, да изберат да дойдат в България. Искам да поздравя и екипа на Nidec Corporation в България за това, че сте добри професионалисти и добри посланици на нашата държава, защото инвестициите  се случват там, където има човешки потенциал“ – посочи още Васил Терзиев.