Васил Терзиев присъства на представянето на репродукция на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“

Кметът на София Васил Терзиев присъства на представянето на репродукция на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“. Събитието се състоя в Гербовaта зала в Президентството.

Ръкописът е първият исторически трактат, посветен на България. В рамките на 200 страници авторът разглежда християнското минало и настояще на българските земи и има за цел да мобилизира подкрепа в тогавашна католическа Европа за освобождението на България от османско владичество.

Дълго време не бяха открити нито оригиналният ръкопис, нито печатен екземпляр на Трактата, като едва през 70-те години на 20. век историкът проф. Божидар Димитров открива записки, свързани с ръкописа.

От 22 май до 22 септември гражданите ще могат да видят Трактата и изложбата в централната зала на Националния археологически музей. Изложбата се осъществява под патронажа на президента на Република България и се посвещава на 155-годишнината на Българската академия на науките и 145-годишнината на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. 
Държавният глава Румен Радев удостои с Почетен знак на президента проф. Лилия Илиева, доц. Цветан Илиев и проф. Алекснадра Нечи за откриването, превода, съхраняването и реставрацията на ръкописа на Петър Богдан.

На представянето на ръкописа присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, президентът (2002 – 2012 г.) Георги Първанов, кардинал Сандри, служебният министър на културата Найден Тодоров, генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев, генералният директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков и генералният директор на Българското национално радио Милен Митев.

 

21.05.2024