Васил Терзиев: Обичайте книгите, четете и никога не спирайте да търсите знанието

"Празнуваме един от най-светлите и вдъхновяващи български празници. Ден, посветен на великото дело на Светите братя Кирил и Методий, които ни дариха с азбука и писменост, поставяйки основите на нашата идентичност, култура и хиризонт за развитие." Това каза в приветственото си слово кметът Васил Терзиев на 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, пред Националната библиотека.

В думите си столичният кмет посочи също: „Днес е денят, в който отдаваме почит на нашите учители, пазители на знанието и просветата. Те са тези, които с труд и всеотдайност ни водят по пътя на знанието, отваряйки ни вратите към светове на неограничени възможности. Благодарение на тях, нашите деца растат не само като образовани личности, но и като отговорни и мислещи граждани. 
Когато светът се променя толкова бързо, наш дълг е да помним корените си и наша отговорност да запазим нашата културна и образователна традиция. Нека продължаваме да се учим и да се развиваме, да бъдем отворени към новите знания и технологии, но и да уважаваме, пазим и пренасяме нашето наследство в бъдещето. 
Нека този ден бъде изпълнен с радост, гордост и вдъхновение. Нека продължаваме да работим заедно за бъдещето като се учим и се развиваме с любов и уважение към нашата култура и просвета.
Деца, едно специално обръщение към вас: обичайте книгите, четете и никога не спирайте да търсите знанието!“

Фотограф: Иван Шишиев