Васил Терзиев: Най-големият капитал на Европа са гражданите

"Вярвам, че ще продължим да бъдем обединени, въпреки трудните моменти, през които минаваме, и да сме убедени, че заедно можем повече" – каза кметът в Деня на Европа

На 9 май Столичната община отбеляза Деня на Европа и 20 години от най-голямото разширение на Европейския съюз. На този ден за Европейския съюз се навършват и 20 години от най-голямото разширяване на блока. През 2004 година се присъединяват 10 нови страни членки – Кипър, Чехия, Литва, Латвия и Естония, Унгария, Малта, Полша, Словакия и Словения, с което ЕС става най-големият единен пазар в света.

“Европейският съюз е обединение на идеи, силни икономики и успешни политики, но безспорно най-големият капитал на Европа са гражданите. Те са тези, които работят и учат заедно, създават мостове, иновации, партньорства и приятелства, имат обща мечта за развитието на  градовете и държавите” – каза Васил Терзиев в речта си. 

Столичната община отпразнува годишнината с концерт в Градската градина, където някои от държавите бяха организирали щандове, за да представят културата и традициите на всяка страна. Към кмета и заместник-кметовете на София се присъединиха представителите на Европейската комисия и Европейския парламент в България, посланици и партньори.

Кметът припомни колко важни са европейската идея и общите ценности на свобода, демокрация и солидарност, които споделяме, ценността на човешкия живот, възможността да се придвижваме свободно. 

“Всичко това, което днес приемаме за даденост, е струвало усилия на поколения преди нас. Нещо, което се надявам да правим и в днешно време – да избираме по-трудния път в интерес на бъдещите поколения, ако искаме те да живеят по-добре” – каза Васил Терзиев.

В интервю за медиите кметът на София добави още: “След ужаса на Втората световна война, това, което се е случило, е било изключително постижение за човечеството – да се седне на една маса и да се начертае общ път. Това ми дава надежда, че и ние тук на местно ниво ще успеем да се научим да работим заедно в интерес на поколенията след нас. Като общество да имаме много по-дългосрочни цели, които надхвърлят един мандат, подчинени на идеал, към който се стремим като народ.”

Честит Ден на Европа!