Асоциация "Българска книга" връчи годишните награди за изключителен принос в областта на книгите и четенето

На 23 април – Световен ден на книгата и авторското право – Асоциацията на книгоиздателите и книготърговците в България Асоциация „Българска книга“ връчи годишните награди за изключителен принос в областта на книгите и четенето „Рицар на книгата“.

Наградата „Рицар на книгата“ в категорията „Журналист/ Медия“ се присъди на предаването Посока Култура по „Дарик Радио“ с водещ Мирослав Боршош. Две почетни дипломи бяха връчени на „Вижте: новините на детски език“ и журналиста Георги Митов-Геми.

Наградата „Рицар на книгата“ в категория „Учител/ Училище получи II ОУ "Д-р П. Берон" – Шумен. Бяха връчени почетни грамоти на Средно училище „Максим Горки“ – Стара Загора и Начално училище „Христо Ботев” – Плевен.

„Рицар на книгата“ в категория „Библиотека/ Библиотекар“ е Народна библиотека "П. Р. Славейков" – Велико Търново. Наградата връчи Биляна Генова, директор на дирекция „Култура“ на Столичната община. Присъдени бяха три почетни грамоти на Регионална библиотека "Христо Ботев" – Враца; Библиотека към „Център за книгата“ на Нов български университет / New Bulgarian University; Ирина Александрова – завеждаща библиотеката на Общински културен институт Дом на културата "Искър" в София.

Членовете на Асоциация „Българска книга“ определиха голямата награда за общественик да отиде при 178 депутати от 48-ото Народно събрание, които приеха 9% ДДС като постоянна мярка за подкрепа на книгата и книгоиздаването.

Церемонията по връчване на наградите „Рицар на книгата“ се реализира с подкрепата на Столичната община в Календара на културните събития на София.