Христо Кърджилов представя в Столичната библиотека книгата си „Вдън нещата“

На 31 януари 2024 г. от 18 часа в галерия „София“ на Столичната библиотека изтъкнатият български художник Христо Кърджилов представя новата си книга „Вдън нещата“ и експозиция от 24 свои графики – илюстрации към всеки разказ от сборника. Книгата ще представи Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата към НДК.

„Вдън нещата“ е четвъртата книга с проза на Христо Кърджилов. 24 разказа, които са построени по класическата формула „запетайка плюс но“. На преден план е поставен съвременният човек, но моралните дилеми, които решават героите, са непреходни и вълнуващи. Авторът не просто намира интересни случки, около които да построи сюжетите, не просто изненадва и провокира с неочакваните посоки в развитието на действието. Него го вълнува и онова, което стои зад видимото, намерило много точен израз в заглавието „Вдън нещата“. И то е не само в нас, но и около и над нас.
Христо Кърджилов е утвърдено име сред творците на изобразителното изкуство. Работи в областта на графиката, акварела, рисунката, живописта, илюстрацията и комикса. Отличен е с водещи награди за участия в международни изложби и биеналета.

 

30.01.2024