Фотоизложба „Духовете на миналото – концентрационен лагер „Белене“

В Столичната библиотека ще бъде представена фотоизложбата „Духовете на миналото – концентрационен лагер „Белене“. Експозицията „Духовете на миналото – концентрационен лагер „Белене“ иска да почете паметта на над 20 000 българи, част от които са останали завинаги в безименните си гробове на о. Персин и околните острови, както и да привлече вниманието към потребността от преосмисляне на комунистическото минало на България.

24-те фотоса, включени в изложбата, представляват една своеобразна разходка сред развалините на концентрационния лагер в Белене – най-големия лагер за политически неудобни лица за българската комунистическата партия (БКП), който е създаден по образец на нацистките и съветските концлагери и функционира с прекъсвания от 1949 до 1987 г.
Едно пътуване към себепознанието, съпроводено с много въпроси, един от които е: „Нима нация, която не помни и изолира своето минало, има бъдеще?“

Авторът на снимките, д-р Улрих Малерт, е историк – експерт по темата комунистическо минало към Федералната фондация за осмисляне на комунистическата диктатура в бившата ГДР. Снимките са правени през октомври 2023 г., по време на работно му посещение по покана на екипа на Фондация "Конрад Аденауер България".

Официалното откриване на изложбата от г-н Норберт Бекман-Диеркес, директор на Фондация "Конрад Аденауер България" ще се състои в Деня на почит на жертвите от комунистическия режим, 1 февруари, от 10 ч. в Мраморното фоайе на Столичната библиотека. Специален гост ще бъде авторът на фотосите – д-р Улрих Малерт.
Експозицията може да бъде разгледана от 29 януари до 6 февруари т.г.

29.01.2024