Фотографска изложба "Не на расизма в Европейския съюз" в Галерия на открито в Градската градина

Фотографска изложба за социално ангажирано изкуство
"Не на расизма в Европейския съюз"

30 април – 14 май 2024 г.
Галерия на открито в Градската градина  
Откриване: 30 април, 18.30 ч.

"Мулти Култи Колектив" представя фотографската изложба за социално ангажирано изкуство "Не на расизма в Европейския съюз". Изложбата се реализира с подкрепата на Европейската мрежа срещу расизма ENAR и Столичната община. Повод за нея са предстоящите на 9 юни избори за Европейски парламент и повишаващата се расистка реторика в публичното пространство, включително от страна на политици, които са призвани да бранят европейските ценности и в частност правата на човека. Автор на изложбата е Красимир Димитров, а пред обектива му застават 23-ма души от 11 държави от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Сред тях има мигранти, бежанци, артисти, влогъри, университетски преподаватели, писатели, журналисти, студенти, пенсионери, предприемачи… Всички те застават с лицата си, за да отправят общо послание: "Не на расизма в ЕС!".

Изложбата насърчава гласуването, но НЕ заема политически позиции и НЕ призовава към подкрепа за конкретни партии и коалиции.

Европейският съюз е основан на ценности – човешко достойнство, свобода, демокрация, равенство, върховенство на закона и права на човека. Правата на човека са защитени с Хартата на основните права на ЕС. Те обхващат правото на недискриминация въз основа на пол, расов или етнически произход, религия или убеждения, увреждане, възраст и сексуална ориентация, правото на защита на личните данни и правото на достъп до правосъдие.

Изследването "Реч на омразата и евроскептицизъм в България", публикувано от "Мулти Култи Колектив" през 2022 г., разглежда връзките между речта на омразата, дискриминацията и расизма и евроскептицизма. Проучването демонстрира, че уязвимите групи като роми, чернокожи, мигранти и бежанци са сред най-честите мишени на евроскептичните политически партии и това се случва най-вече по време на изборна кампания.

Фотограф – Soul Cinematic
Изследователи – Дениза Георгиева и Бистра Иванова
Дизайн – Антонина Георгиева
Мениджър на проекта – Бистра Иванова

26.04.2024