Фотографска изложба "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова в Галерия на открито на "Моста на влюбените"

На 22 април (понеделник) – Ден на Земята – от 19:00 ч. в Галерия на открито на "Моста на влюбените" до НДК ще бъде официално открита фотографската изложба "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова. Експозицията представя фотографии от Ледения континент, представящи красотата и внушителността на Антарктика. Изложбата може да бъде разгледана до 5 май.

Изживяването от посещението на изложбата е допълнително подсилено от възможността да се чуе Антарктика. Чрез QR код, мобилен телефон и слушалки посетителите ще могат да слушат как звучи Антарктика. Интерактивната изложба е първото събитие от проекта на Марина Великова "Антарктика в нови измерения", който комбинира фотография, музика и изобразително изкуство. Не е случайно, че изложбата се открива в Деня на Земята – проектът повдига важните теми за климатичните промени, опазване на околната среда и биоразнообразието, както и популяризира дейността на българските учени и приноса им към изследването на непознатия континент.

Снимките са направени по време на 32-рата експедиция на Българския антарктически институт, ръководена от проф. дн Христо Пимпирев. Освен непокътната природа и спиращи дъха гледки, изложбата представя живота и дейността на българските учени по време на експедицията. България е единствената балканска държава, която разполага със собствена база на Ледения континент, а от 2022 година Българският антарктически институт разполага и със собствен кораб, което подпомага независимостта на изследователите и партньорството с другите научни институти.

На откриването на фотографската изложба "Ледовете на Антарктика" ще присъстват авторката на снимките Марина Великова и ръководителят на българската антарктическа експедиция проф. дн Христо Пимпирев. Те ще разкажат повече за приключенията, през които е преминала реализацията на проекта, и какво стои зад всяко от изображенията. Организаторите ще отговарят и на въпросите на присъстващите и ще разкажат повече за предстоящите събития от проекта "Антарктика в нови измерения".

Изложбата "Ледовете на Антарктика" и проектът "Антарктика в нови измерения" се реализират с подкрепата на Българския антарктически институт, Националния център за полярни изследвания, дирекция "Култура" на Столична община, Kaufland, Veolia, The North Face, Praktiker, Индологическа фондация "Изток-Запад", с медийното партньорство на Българското национално радио, "Камен Во Студио" и Pearl River Production. Ръководител на проекта е Севар Иванов, идея и концепция на проекта – Марина Великова.

 

19.04.2024