Фотографска изложба "Духовете на миналото – концентрационен лагер "Белене" в Столична библиотека

До 6 февруари в Столична библиотека е представена фотографската изложба "Духовете на миналото – концентрационен лагер "Белене". Експозицията иска да почете паметта на над 20 000 българи, част от които са останали завинаги в безименните си гробове на остров Персин и околните острови, както и да привлече вниманието към потребността от преосмисляне на комунистическото минало на България.
Фактите говорят, че Белене е най-големият лагер за политически неудобни лица за Българската комунистическа партия, който е създаден по образец на нацистките и съветските концлагери и функционира с прекъсвания от 1949 г. до 1987 г.
Фотосите в изложбата представляват своеобразна разходка сред развалините на концентрационния лагер в Белене – едно пътуване към себепознанието, съпроводено с много въпроси, един от които е "Нима нация, която не помни и изолира своето минало, има бъдеще?".

Авторът на снимките – д-р Улрих Малерт, е историк, експерт по темата комунистическо минало към Федералната фондация за осмисляне на комунистическата диктатура в бившата ГДР. Снимките са правени през октомври 2023 г. по време на работно му посещение по покана на екипа на Фондация „Конрад Аденауер“ България.
Фотографът, директорът на Фондация "Конрад Аденауер" – България Норберт Бекман-Диеркес, заместник-кметът на Столична община Яна Генова, кураторите Златозара Стоилова и Мария Чакърова участваха в официалното откриване на изложбата на 1 февруари – Ден на почит към жертвите на комунистическия режим.

 

​​​​