Фестивал на поп- и рок музиката „СОФИЯ 2023“

По случай празника на столицата, на 18 септември, от 19:00 часа, Зала 1 на НДК отново ще събере изявени творци и почитатели на българската поп- и рок музика на ХII издание на Фестивала за поп- и рок музика – „СОФИЯ 2023”. Утвърдени и млади български автори и изпълнители ежегодно се състезават в най-престижния Конкурс за нова българска поп- и рок песен в София с нови песни в стил поп и рок.

Тази година за призовите места се състезават 14 песни, представени от: Маргарита Хранова, Нели Рангелова, Илия Ангелов, Искрен Пецов & Латинопартизани, Симеон Владов, Божидара Симеонова, Георги Низамов, Ивета Петрова, Димитър Нинов & Любена Нинова, DEJA VU и Групите: „Фанданго“, „Конкурент“, „Хоризонт“, „Реюнион“, под съпровода на Фестивален оркестър „София“. Фестивално жури и Жури на медиите, в реално време пред публиката, ще дадат своите оценки.
Докато резултатите бъдат обработени, организаторите са подготвили минирецитал от Програмата „Звездите на независимата музика“ с участието на Петя Буюклиева, дует „ШИК“, Коцето Калки и Мартина, група „Спринт“, Дует с Кауза – Галя Георгиева и Наско Лазаров, дует WELL и специален гост  Йорданка Христова.
Галаконцертът ще завърши с бляскава и тържествена церемония по награждаване на призовите места в Конкурса за нова българска песен в присъствието на официални гости. Специален плакет за цялостно творчество ще бъде връчен на голямата певица Йорданка Христова, която тази година отбелязва своя юбилей и 60 години на сцената, както и посмъртно на големия композитор проф. Захари Георгиев, който беше неизменна част от Фестивала 13 години и член на Фестивалното жури.

Събитието се заснема и излъчва в ефира на Българската национална телевизия и е съпроводено от живи включвания от „бекстейч“, откъдето всички стават свидетели на емоцията и творческото вдъхновение, тъй като в него присъстват всички творчески екипи.
Фестивалът се организира от Столична община и Сдружение „Спринт Продакшън”, с подкрепата на Министерството на културата, Българската национална телевизия, Българското национално радио и в партньорство със Сдружение „Независими автори, музиканти и продуценти“.

Възможност за подкрепа на каузата е и чрез избор на Песента на Публиката. Тя се избира от зрителите, слушателите и публиката, като песента – фаворит може да бъде подкрепена със SMS на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI + съответния номер на песен (напр. DMS BUDNI 1, DMS BUDNI 2, DMS BUDNI 3 и т.н. до 14). Цена на един SMS e 1,00 лв. (за абонати на Telenor, VIVACOM и A1). Средствата са в полза на Благотворителната кампания на Столична община „Нека бъдем по-добри“, която и тази година подкрепя каузата: Информационна кампания в подкрепа на жени с репродуктивни проблеми „Да сверим биологичния си часовник навреме“.

18.09.2023