Фандъкова: 21 сгради на детски градини се строят в София. Очаква се 15 от тях да бъдат завършени до края на годината

Кметът на София провери строителството на новата детска градина в кв. “Горна баня“

"Общо 21 сгради на детски градини се строят в момента на територията на София. Очаква се 15 от тях да бъдат завършени до края на годината. С тях ще разкрием 105 нови групи, което ще сведе до минимум недостига на места за градинските групи. Детската градина в кв. “Горна баня“ е една от тях и се надяваме да бъде завършена също до края на годината." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на строителството на сградата.

"Детската градина в кв. “Горна баня“ е за 6 групи – две яслени и четири градински групи. Детската градина се строи по проект, избран с конкурс, организиран от главния архитект на София Здравков, но, за съжаление, строителството изключително много се забави" – посочи също кметът Йорданка Фандъкова.

За съжаление, това е единствената градина, чието строителство с решение на възложителя – кмета на район „Овча купел“, беше спряно и се забави изключително много. Факт е, че заради инфлацията и повишението на цените на строителните материали,  строителните фирми на всички обекти настояваха за индексация на договорите. Въпреки това единствено изграждането на тази детска градина беше спряно. Осигурихме 2,6 млн. лв. над първоначално сключения договор на районния кмет за приключване на строителството.

"Градината е една от първите, чието изграждане започна през 2020 г. по новата програма за строителство на детски градини. Много от другите обекти вече са построени, – посочи също Фандъкова. – Изпълнителят обещава, че до края на август ще е готова, но съм убедена, че това не е реалистично, – коментира още Фандъкова. - През това лято е необходимо да бъдат изградени и прилежащите улици към детската градина. За тях има проекти и изпълнител" – каза столичният кмет.

"В момента има забавяне с вертикалната планировка с около два месеца заради валежите" – заяви кметът на район „Овча купел“ Ангел Стефанов. На обекта работят около 30 души. Предстои изпълнение на довършителни работи и вертикалната планировка.

"През 2021 г. и 2022 г. получих обещание от предходното редовно правителство, че ще съфинансира изграждането на детски градини в София. Това обещание не беше спазено. Надявам се, че тази година държавата ще отдели средства за децата на София" – каза също кметът Фандъкова.

Фотограф: Аделина Ангелова