Фандъкова: С 13 000 нови екологични устройства подменяме стари печки на дърва и въглища в София

До 23 октомври ще бъде внесен проект по новата Оперативна програма „Околна среда“ за подмяна на още около 10 000 печки на дърва и въглища

"Благодарим на сем. Ангелови, което се включи в проекта ни за подмяна на старите уреди за отопление с нови екологични устройства. Близо 11 000 стари печки на дърва и въглища вече са в историята, благодарение на два проекта, които Столична община изпълнява по Оперативна програма „Околна среда“ и „Лайф“. Предвижда се до края на 2024 г. да бъдат монтирани общо 13 000 нови екологични уреда в София. Това е важна мярка за подобряване чистотата на въздуха, защото използването на дърва и въглища е основен замърсител на въздуха." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери монтирането на климатици в Бухово, район "Кремиковци".
По двата проекта се монтират нови екологични уреди – климатици, устройства на пелети и газификация.
Само в район "Кремиковци" са подменени около 1 250 стари уреда с нови екологични устройства.

"До 23 октомври ще внесем проект по новата Оперативна програма „Околна среда“, в който предвиждаме да бъдат подменени още 10 000 печки на дърва и въглища, – информира също кметът Фандъкова. – В програмата се допуска и финансиране на локални соларни станции до 4 kW. Подмяната на старите печки на дърва и въглища е основна мярка за подобряване качеството на въздуха. Друга водеща мярка е модернизацията на градския транспорт и облагородяването на т.нар. "кални точки". Вече са облагородени около 100 пространства с озеленяване и са разкрити нови места за паркиране.

Благодарение на всички мерки, които изпълняваме през тези години, София влезе в средногодишната норма за замърсяване на фини прахови частици вече четири години и устойчиво изпълнява изискванията на Европейската комисия" – посочи столичният кмет.