Фандъкова: Столичната община ще подкрепи и тази година археологическите проучвания в неолитното селище в Слатина


"Столичната община ще подкрепи финансово и тази година продължаването на археологическите проучвания в неолитното селище в Слатина." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на изложбата   „Раннонеолитното селище Слатина – София (6100 – 5500 г. пр. Хр): в зората на европейската цивилизация“.  От 2013 г. Столичната община е инвестирала около 400 хиляди лева в археологическите проучвания в Слатина. „През тази година ще инвестираме още средства, за да продължат разкопките и да могат младите археолози да се развиват и да правят своите открития“. Кметът благодари за работата на  Националния археологически институт с музей към БАН и на акад. Васил Николов. Опазването и експонирането на  културно-историческото наследство е един от приоритетите на столичния кмет Фандъкова. Създаден е и специален механизъм за финансиране през приоритет „Културно историческо наследство“ в Столичната програма "Култура".

Изложбата „Раннонеолитното селище Слатина – София (6100 – 5500 г. пр. Хр): в зората на европейската цивилизация“ ще може да се види до 18 юни в Галерия на открито в Градската градина в София. Изложбата се състои от 28 постера със синтезирана информация за най-важните резултати от многогодишните археологически разкопки на едно от най-старите и най-големи селища на първите земеделци и скотовъдци в Европа.

Екипът от Националния археологически институт и музей на БАН, ръководен от акад. Васил Николов, е подготвил разнообразни изображения – карти, ситуационни планове, графични възстановки, теренни снимки, снимки на находки, с които да допълни представата за живота на хората, обитавали селището от края на VІІ до края на V хилядолетие пр. Хр. Изложбата е вълнуващ и образователен разказ за времето на първата европейска цивилизация – 8 000 хиляди години преди нас. Акад. Васил Николов благодари на столичния кмет на интереса към археологията и за подкрепата при проучванията в Слатина.  „Искаме да покажем най-древната история на този регион и всъщност най-древната история на Югоизточна Европа, защото историята на Европа започва оттук. Слатина е едно от знаковите селища на първата европейска цивилизация, нещо, което отдавна предполагахме, но нашата ежегодна работа дава доказателства, че именно тук възниква европейската цивилизация" – каза при откриването на изложбата акад. Васил Николов. Археологическите проучвания на праисторическото селище започват през 1985 г., като още тогава резултатите получават популярност далеч отвъд границите на България.

Постерната изложба се реализира по проекта „Раннонеолитно селище Слатина – София: в зората на европейската цивилизация“ на Националния археологически институт c музей – БАН, финансиран по Програма „Култура“ на Столичната община през 2023 г.

 

 

05.06.2023