Фандъкова: Столичната община планира да почисти над 200 речни участъка

"Изпълняваме ежегодна програма за превенция и почистване на речните корита на територията на Столична община. От края на април тази година започнахме дейности по почистване на речните участъци в града. В програмата за тази година планираме 224 броя речни участъци с обща дължина над 100 км." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на дейностите по почистване на моста на р. Какач на бул. “Ломско шосе“. На проверката присъстваха и зам.-кметът по екология Десислава Билева и кметът на район „Връбница“ Младен Младенов.  

Столичната община финансира програмата за почистване на реки с около 1.8 млн. лева. Очаква се и допълнително финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет в размер на около 1 млн. лв.

В момента се почистват 49 броя участъци от реките Перловска и Владайска в централна градска част, Суходолска, Какач, Аджибарица, Боянска, Слатинска, Драгалевска, Новачица, река Бара изливо, отводнителни канали в с. Герман и др.

"Извършихме почистване на водостоците на "Софийски околовръстен път – Южна дъга", както и водостоците на река Суходолска, район „Овча купел“ и на река Банишка, район „Младост“, – посочи кметът Фандъкова. – Аварийните екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община работят по аварийното почистване на реките.

Корекциите на речните корита са също много важна мярка за превенция, – посочи също кметът. – При разширението на бул. “Филип Кутев“ изпълнихме корекция на р. Драгалевска. Предвиждаме също и допълнителен участък на реката Драгалевска. Предвиждат се корекции на три речни участъка на р. Владайска: на ул. “Народен герой“ 350 м, участък от Лъвов мост до ул. “Камен Андреев“, за които има избран изпълнител, и участъка от бул. “Овча купел“ до стадион "Славия". Важно е да се приеме бюджета на общината и да може да започне работа по проектите.

За съжаление, и тази година освен наноси и саморасла растителност, изваждаме и голямо количество строителни и битови отпадъци. И днес при почистването на р. Какач при бул. „Ломско шосе“ извадихме десетки стари автомобилни гуми. Призовавам гражданите да постъпват отговорно и да се възползват от възможностите, които сме създали, за правилно изхвърляне на различните видове отпадъци" – каза също кметът Фандъкова.

Фотограф: Аделина Ангелова



 

10.05.2023