Фандъкова: Разширихме системата за видеонаблюдение на София, в която има над 4 500 камери

Капацитетът на новото сървърно помещение предоставя възможност за до 6 пъти увеличение на техниката спрямо сега съществуващата

"Видеонаблюдението е една от най-важните системи за сигурността на града. През последните години не сме спирали да разширяваме системата за видеонаблюдение. Изградихме нова зала за видеонаблюдение, в която вече се работи. Столична община има най-голямата в страната интегрирана автоматизирана система за видеонаблюдение и сигурност. Постигната е свързаност на всички центрове за видеонаблюдение на Столична община и СДВР." Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с директора на дирекция „Сигурност“ представи новата зала за видеонаблюдение на общината.

В системата за видеонаблюдение са включени над 4 500 камери и обхваща училища, детски градини, социални заведения, кръстовища, булеварди, паркове, градски градини, пешеходни зони, площади, детски площадки и др. От 2018 г. Столична община и МВР имат интегрирана  автоматизирана система за сигурност.

"Разширението на сградата е с цел предоставяне на възможност за бъдещо развитие на системата за видеонаблюдение на София чрез добавяне на нова техника в изцяло обновеното сървърно помещение. Капацитетът на новото сървърно помещение предоставя възможност за до 6 пъти увеличение на техниката спрямо сега съществуващата" – посочи директорът на дирекция „Сигурност“ Кристина Лазарова.

С изграждането на изцяло нова зала за видеонаблюдение се предоставя възможност за добавяне на нови камери, които могат да се наблюдават в реално време от операторите. Изцяло ново е и помещението, използвано от дежурната част на сектор „Общинска полиция“.

В системата за видеонаблюдение са включени: 100% от училищата, 85% от детските градини и ясли (външно наблюдение), над 80% от големите и най-посещавани паркове, 70% от пешеходните подлези, 100% от пешеходните зони, градини и площади в центъра на града, над 66% от основните кръстовища са покрити с видеонаблюдение.

Изградени са: Оперативен дежурен център, видеонаблюдение и 5 локални центъра за видеонаблюдение, в които са включени подлези и отдалечени райони. Изградихме 3 центъра за управление на трафика и транспорта – Център за управление на трафика, Диспечерски център на “Метрополитен” и на Центъра за градска мобилност.
Към настоящия момент системата за видеонаблюдение, управлявана и стопанисвана от дирекция „Сигурност“, разполага с 3 800 камери в над 500 обекта.
Системата за видеонаблюдение, стопанисвана и управлявана от дирекция „Управление и анализ на трафика“, се състои от близо 700 камери, от които около 400 – с функция за разпознаване на номера на превозни средства.

Фотограф: Аделина Ангелова

 

27.10.2023