По програма на кмета Фандъкова реставрират стенописи на църкви и манастири

 

Подкрепя се и изграждането на храма „Свети Пимен Зографски“ в район "Изгрев"

По програмата на кмета на София Йорданка Фандъкова за ремонт и изграждане на храмове и реставрация на стенописи се предвижда да бъдат възстановени сградите на 5 църкви и манастира.

Столичният общински съвет се очаква да вземе решение на заседанието си в четвъртък за финансиране в размер на 190 000 лв. от бюджета на Столична община.

Акцент в програмата е реставрацията на стенописите на три храма. Един от тях е Курилският манастир „Св. Иван Рилски“, който е паметник с „национално значение“. През 1596 г. манастирският храм е изписан от известния живописец Пимен Зографски. От неговите стенописи са оцелели само няколко образа на светци и отделни сцени – различават се образите на Св. Панталеймон и Св. Св. Константин и Елена. Сравнително добре е запазена и сцената "Успение Богородично". Преди няколко години по предложение на кмета започнаха ремонтни работи по възстановяване на манастира. За да бъде завършен цялостният вид на манастирския храм, ще бъдат отпуснати средства за реставрация на стенописите в основната сграда на църквата, включително и по свода на храма.

Реставрационни дейности ще се изпълнят и за храм „Света Троица“ в кв. "Драгалевци“. Ще се реставрира иконостасът и иконите на храма. В църквата "Св. Николай Чудотворец" в с. Желява, район „Кремиковци“, е планирана реставрация на стенописите на храма.

В програмата на кмета Фандъкова е включен и основен ремонт на фасада на църковната сграда на храм „Св. Николай Чудотворец“, кв. "Славовци", район „Нови Искър“.

За да продължи строителството на новия храм „Свети Пимен Зографски“ в район „Изгрев“, който миряните отдавна очакват, по предложение на кмета Фандъкова ще бъдат отпуснати също 30 000 лв.

Арменска апостолическа православна църква „Света Богородица” ще получи финансиране за благоустрояване на околното пространство и озеленяване.

По програмата на кмета Фандъкова за възстановяване, реставрация и изграждане на храмове са финансирани десетки сгради на храмове и манастири в София.

22.11.2022