Фандъкова: Осигуряваме развитието на метрото в перспектива

Сименс ще достави  нови 8 метровлака за Третата линия на метрото

В присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова „Метрополитен София“ ЕАД  и "Сименс Мобилити", Австия, подписаха договор за доставка на 8 нови влака. 

Новодоставените влакове ще се ползват за Третата линия на метрото и ще бъдат оборудвани със системи за управление и безопасност, съвместими и работещи с монтираните системи и съответното  оборудване на метролинията.

Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на Сименс за партньорството при строителството на Третата линия и припомни, че системите за управление и влаковете, които се движат по линията, са произведени от същата компания.

„Развитието на метрото за мен е един от най-важните приоритети и моята задача е да подкрепям екипа на Столичния метрополитен. Днес се радвам, че успяваме да осигурим развитието на метрото в перспектива, защото то промени и променя София и кварталите, през които преминава" – това каза кметът на София Фандъкова при подписването на договора. Тя припомни, че 80 процента от метролиниите са  построени през последните години. „В момента изграждаме участък от Третата линия от кв. „Хаджи Димитър“ към кв. „Левски“. Надявам се след приключване на обжалванията да стартираме и изграждане на метрото през „Слатина“ до бул. „Цариградско шосе“. По този начин до 2026 година Третата линия ще наброява 21 метростанции и за обслужването ѝ ще са необходими нови влакове. Разчетите показват, че за да се осигури обслужването на Третата метролиния ще са необходими 38 влака. В момента по нея се движат 30."

Новите влакове ще бъдат възможно най-съвременните, модерни, с напълно автоматизирани системи. Срокът на доставка е 3 години, а средствата са 68 милиона евро. Кметът Фандъкова посочи, че отново разчита на ЕК и ОП „Транспорт“ за финансирането им и благодари на министъра на транспорта и на ръководителя на управляващия орган от ОП „Транспорт“,  защото има вече процедури, проведени разговори, така че очаква да бъде одобрено и финансирането.

“Горди сме, че отново сме част от този емблематичен и изключително мащабен проект, който ще подобри транспортната свързаност и достъпност за още стотици хиляди жители на столицата. За нас като компания, фокусирана върху развитието на по-екологичен, по-сигурен и по-удобен транспорт, е радостно, че можем да предложим на жителите и гостите на София иновативни решения и услуги от световна класа, които отговарят на най-високите стандарти за енергийна ефективност, комфорт, безопасност и устойчивост“ – заяви инж. Калин Иванов, управител на „Сименс Мобилити“ ЕООД.

Главният изпълнителен директор Арнулф Волфрам сподели, че всеки път, когато посети София, забелязва промяна. Той изтъкна високия професионализъм и ефективност на екипа, който работи по развитието на метрото от страна на „Метрополитен“ АД. „За нас е удоволствие и чест да си сътрудничим по толкова ключов проект и сме щастливи, че партньорството ни продължава да се развива“ – допълни той.

Договорът бе подписан в Столичната община от инж. Калин Иванов и Милена Момерин – управители на „Сименс Мобилити“ ЕООД, и проф. д-р инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на Столичния метрополитен.  На подписването присъстваха Арнулф Волфрам, главен изпълнителен директор на "Сименс Мобилити", Австия, както и мениджъри на компанията.