Фандъкова: Истински се гордея с факта, че утвърдих инвестициите в образование като водещ приоритет на общината и като необратим процес

"Истински се гордея с факта, че утвърдих инвестициите в образованието като водещ приоритет на общината и като необратим процес не само на градско ниво, но и на национално ниво. Вече никой не може да си позволи да неглижира системата на образование. Това беше моята кауза, когато започнах да се занимавам с политика. И през  тази година продължаваме да инвестираме в изграждането на нови детски градини и училища." Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова при посещението си в  73. СУ „Владислав Граматик“.  Кметът информира директора на училището Иван Петков, че  73-то СУ е едно от  трите училища, за които Столичната община е кандидатствала по Плана за устойчивост за изграждане на нова сграда. Проектът включва строителството на нов четириетажен корпус със спортна зала и топла връзка към съществуващата сграда. „Това ще позволи на училището да премине на едносменен режим на обучение и ще осигури още по-добра среда за децата" – посочи още кметът на София Фандъкова и подчерта, че самото училище също така работи за разширение и подобрение на училищната база.

Кметът на София посети училището по покана на директора Иван Петков, за да види новата фотоволтаична система, изградена на принципа на частно-публично партньорство. Инвестициите във възобновяеми енергийни източници – соларни и фотоволтаични панели, термопомпи – са част от нашия План за устойчива енергия и климат, който разработихме и приехме преди две години. Той е с хоризонт до 2030 година и предполага развитието на възобновяемите енергийни източници във всички общински сгради, в  които това е възможно, като акцент са сградите на общинските детски градини и училища. Вече има 2 училища и 20 детски градини с фотоволтаични системи и продължаваме с тези инвестиции. В момента в две детски градини в район „Кремиковци“ се  изграждат  вътрешноотоплителни инсталации и системи за използване на геотермалната енергия.

Чрез съдействието на научните институции, посредством въздушно заснемане със специални технологии и софтуер, е извършено проучване за ефективно използване на потенциала от слънчева енергия на покривните конструкции на 880 общински сгради. Идентифицирани са 73 сгради, от които 38 общински сгради с най-висок потенциал, като над 80% от площта на покривните им пространства могат да бъдат използвани за производство на слънчева енергия.

Директорът на училището Иван Петков представи новата фотоволтаична система и посочи, че политиката на училището е да пести ресурси и да намалява разходите си. Друга идея, която училището реализира, е автоматично управление на осветлението в коридорите, както и поставяне на фотоклетки на чешмите с цел пестене на енергия и вода.  



 

28.08.2023