Фандъкова: Започваме нова инициатива за засаждане на малки квартални гори – „Гора в квартала“


"Като част от усилията ни да работим заедно за по-чист и зелен град започваме нова инициатива за засаждане на малки квартални гори на територията на София. Първият пилотен проект по Програмата „Гора в квартала“ стартираме заедно с кмета на район „Подуяне“ през тази година на определени подходящи локации." Това каза днес кметът Йорданка Фандъкова в рамките на форум „Заедно за по-малко СО2 емисии“, организиран от Столична община и Германо-Българската индустриално-търговска камара, който се проведе в Тех парк София.

Това е програма за засаждане на малки квартални гори в различните квартали на града. Кметът Фандъкова покани представителите на бизнеса да се включат в инициативата за засаждане и залесяване. "Вярвам, че за успеха на екологичните проекти е изключително важна работата с научната общност и затова вече няколко години ние работим с Лесотехническия университет, който определя както локациите, които най-много се нуждаят от зеленина, така и видовете дървета, които са най-подходящи" – посочи също Фандъкова.

Всяка година Столична община засажда около 4000 нови дървета в града – покрай улици, в паркове и междублокови пространства. Преди няколко години започнахме специална програма за залесяване на дворовете на училища и детски градини и тя се превърна в една от успешните и любими кампании на много деца и ученици, които освен в засаждането участват и в грижата за дърветата след това.

"Друга инициатива на общината за залесяване е започналата през 2017 г. кампания за залесяване на зелен пояс от нова гора около София. Първите 120 000 фиданки край "Суходол", които засадихме заедно с хиляди доброволци, вече са млада гора на 225 дка.  Миналата година започна и втората нова гора в землището на Негован. Там ще залесим 86 хил. фиданки дъб" – посочи също столичният кмет Фандъкова.

"За развитието на София като зелен град реализирахме мащабни проекти по обновяване на всички основни паркове в града, залесяване и обновяване на междублокови пространства" – каза също Йорданка Фандъкова. По думите ѝ "преди 15 години започнахме програмата за обновяване и възстановяване на големите паркове и градски градини, които бяха оставени занемарени. Днес парковете на София са любимо място на хиляди софиянци."

 

Фотограф: Аделина Ангелова

15.02.2023