Фандъкова: До първия учебен ден на най-натоварени места в София ще има специална маркировка, ограничаваща скоростта

"Общо 15 специални маркировки, ограничаващи скоростта, ще бъдат положени на най-натоварени места в София до първия учебен ден." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на полагането на червена маркировка за намаляване на скоростта пред пешеходна пътека на ул. “Цар Симеон“ в район „Илинден“ заедно с районния кмет Иван Божилов. 
Полагането на тази червена настилка намалява спирачния път преди пешеходните пътеки. Освен това маркировката е с по-добро сцепление и скъсява спирачния път. 

"Наред със специалната маркировка, ще бъдат изпълнени и допълнителни физически ограничители, – посочи също столичният кмет. – Изпълняваме и други мерки за безопасност, защото не навсякъде е възможно да се повдигат пешеходните пътеки. На ул. “Цар Симеон“, която бе цялостно ремонтирана, не може да се постави повдигната пешеходна пътека заради трамвайните релси." 

Кметът Фандъкова заяви също, че от години призовава за обединение на всички институции в борбата срещу високите скорости на пътя, защото високата скорост е това, което убива. По думите ѝ "ангажимент на общините е да осигурят инфраструктурни мерки като физически ограничители, които ние изпълняваме, наред с повдигнатите пешеходни пътеки и осветени пешеходни пътеки. Физическите ограничители са изключително важни, но нито знаците, нито зона 30, която въведохме в централна градска част, могат да спрат шофьорите, употребили алкохол." 

Кметът Фандъкова призова Народното събрание да приеме законопроекта за осигуряване на достъп на пътната полиция до камерите на общините. Хилядите камери, които имат всички общини, да могат да бъдат включени в системите на МВР за контрол, посочи също столичният кмет. 
В София имаме изградена система за видеонаблюдение над 4 500 камери, като 560 са камерите за управление на трафика.

Всички те могат да послужат за контрол на движението по пътищата както за преминаване на червено, така и за контрол на високата скорост. 
В София има над 800 осветени пешеходни пътеки, 230 повдигнати пешеходни пътеки. В момента се работи за поставянето на нови около 20 повдигнати пешеходни пътеки в града.