Фандъкова: Даряваме 5 мобилни камери за скорост на отдел „Пътна полиция“ при СДВР

Изградихме най-голямата интегрирана автоматизирана система за видеонаблюдение с около 4 500 камери в града

"Даряваме 5 мобилни камери за скорост на отдел „Пътна полиция“ на Столична дирекция на вътрешните работи“ с цел увеличаване на контрол на скоростт" – каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която предостави преносимите камери на комисар Николай Крушарски, началник-отдел „Пътна полиция“ в Общинския център за видеонаблюдение. На събитието присъства и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

"Настоявам от години да има контрол на скоростта по улиците на града. През 2019 г. дарихме на Столична дирекция на вътрешните работи 2 преносими камери за скорост, сега нови 5, с което увеличаваме възможностите за контрол, – посочи столичният кмет. – Имаме договореност една от мобилните камери да бъде постоянно на бул. “Сливница“ – каза също столичният кмет.

По инициатива на председателя на Столичния общински съвет Георгиев бяха поставени табла за скорост, на които се отчитат зашеметяващи „рекорди“ на превишение на скоростта. На Южната дъга на "Столичния околовръстен път" са установени над 8 000 превишения, между които най-голямото е за 250 км. /ч.
Комисар Николай Крушарски каза, че от началото на годината контролът по столичните булеварди е завишен. МВР осигури 3 допълнителни стационарно преносими камери, с които да завишим контрола. Над 30 000 повече нарушения са установени в сравнение със същия период на миналата година, а от началото на година – над 200 000 нарушения. 1 800 нарушения са установили на бул. “Сливница“.

"Посланието е ясно: от нас камерите, от вас контролът, – каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. – Благодаря на г-жа Фандъкова за инициативата да бъдат закупени и предоставени на „Пътна полиция“ мобилни камери. Дарение, което единодушно Общинският съвет одобри. Важно е да се реши в цялата страна проблемът с превишаването на скоростта и контролът, затова подготвихме и внесохме законопроект, който ще предостави пълен достъп на Пътна полиция до всички камери за управление на трафика на всичките български общини, за да могат да бъдат глобяват нарушителите."

"Изградихме най-голямата в страната Интегрирана автоматизирана система за сигурност. В нея са включени над 4 500 камери" – каза също кметът Фандъкова. По думите ѝ "в София изградихме Център за видеонаблюдение, като сега удвояваме неговия капацитет. Очаква се през октомври да бъде завършено разширението на сградата. Всички данни от интегрираната система за сигурност са достъпни в реално време и в Центъра за видеонаблюдение на СДВР.
С камери за видеонаблюдение успяхме да покрием училищата на 100%, около 80% от детските градини. По отношение на големите паркове системата е обхванала над 80%, а пешеходните зони, градски градини и площади в централната част  са покрити на 100% от видеонаблюдение. Тази година поставихме ведионаблюдение в с. Лозен, предстои и в други населени места като кв. “Димитър Миленков“ – информира също кметът Фандъкова.

 

Фотограф: Аделина Ангелова