Фандъкова: Възстановяваме сградата на минералната баня в „Овча купел“, която спасихме от десетилетия на разруха

"Възстановяваме сградата на минералната баня в „Овча купел“, която спасихме от десетилетия на разруха. Работата по реставрацията на тази изключително красива сграда продължава както по фасадите, така и в интериора." Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на строителните дейности на обекта.

"Минералната баня в „Овча купел“ е третата баня в София, която спасяваме, след като бе изоставена и близо 30 години тънеше в разруха. Реставрирахме част от Централната минерална баня в София, където отворихме Музея за история на София, както и минералната баня в Банкя, която посреща посетители.
Специално поисках сградата на банята в „Овча купел“ от правителството, защото тя бе на държавата, за да можем да я възстановим и да се погрижим за нея" – посочи също кметът Фандъкова.

След демонтажните работи е изпълнено конструктивно укрепване. Реставрирани са запазените оригинални елементи по фасадите – фасадни плоскости, пиластри, колони, фронтони, корнизи. Полагат се нови мазилки по стени на горните две нива. В процес на изпълнение е и новото покривно покритие. В близките дни ще започне и монтирането на дървената дограма със стъклопакет, произведена по оригинален образец. Предвижда се до края на месеца да бъде завършен покривът.
В реставрираната баня, която запазва първоначалната си функция, ще бъде изграден рекреативен център, в който ще се предлагат разнообразни процедури с минерална вода. Ще бъдат изградена и релакс зона. Възстановяват се и покритите зимни градини, които са една от спецификите на оригиналния вид на сградата.
На първия и подпокривния етаж ще има научни изследователски лаборатории.

Проектът е съвместен с няколко университета и научни института. Инвестицията е около 8 млн. лева, като повече от половината са осигурени от Столичната община, а около 3.3 млн. лв. – безвъзмездна финансова помощ по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Очаква се в средата на юни 2024 г. да приключи реставрацията на сградата.
Чрез изпълнението на проекта за адаптация и реставрация на минерална баня „Овча купел“ като рекреативен център с използване на минерална вода се спасява емблематична недвижима културна ценност. Ще се предостави възможност на софиянци и гостите на града да ползват лековитата  минерална вода и се развиват възможностите за туризъм в София.
Кметът Фандъкова посочи също, че през последните години възстановихме и експлоатацията на сондаж от находище “София-Баталова воденица”, който вече захранва басейните в аквапарк “Възраждане” и чешма на ул. “Българска морава” в “Зона Б-5”. В музея за история на София чрез минералната вода е изградена геотермална инсталация за отопление на сградата.

Фотограф: Денис Христов