Фандъкова: Въвеждаме автоматизирана система за сметосъбиране в София

"Район "Младост" е петият от столичните райони, в които подменяме старите контейнери с нова автоматизирана система." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на място на поставянето на новите контейнери заедно със заместник-кмета по екология Десислава Билева.

Автоматизираната система за сметосъбиране и сметоизвозване е въведена до момента в районите „Искър“, „Връбница“ и „Студентски“, а през месец юли започна разполагането на контейнерите от новия вид и в район „Възраждане“. От няколко дни започна въвеждането на новите контейнери и в район „Младост“ – ж.к. „Младост-4“. По график се разполагат общо 99 контейнера в комплекса, които ще заменят използваните досега над 280 броя съдове за битови отпадъци. Новите контейнери заемат по-малко място, имат увеличен обем – вместо 1 100 те са над 3 700 л.

Чрез новата система изпълнението на дейностите по събиране и транспортиране на отпадъците е изцяло автоматизирано и се извършва чрез специални превозни средства с монтирано краново устройство. Контейнерите са лесни за използване, те са оборудвани с механизъм за крачно отваряне. Затварящият механизъм не позволява разпиляване. Новите контейнери са с фабрично положено антикорозионно покритие, устойчиво на атмосферни влияния.


Фотограф: Аделина Ангелова



 

25.08.2023