Фандъкова: Винаги сме се изправяли срещу всякакви форми на речта на омразата в нашия град, на религиозната и етническа нетолерантност

Декларация против езика на омразата и за забрана на Луковмарш обедини десетки неправителствени организации и институции


"Водени от традициите и принципите, завещани ни от мъдростта на вековете, винаги сме се изправяли решително срещу всякакви форми на речта на омразата, както и срещу религиозна, етническа или друга нетолерантност. Няма да допуснем езикът на омразата да заема място по улицита на София и няма да се примирим с екстремистки идеологии и недемократични прояви." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на кръгла маса „Срещу омразата, която ни разделя“, организирана от Организацията на евреите в България „Шалом“.

"Езикът е силно оръжие. С него подкрепяме и защитаваме, но можем и да разделяме и рушим. Когато отговорно избираме думите, вече се противопоставяме на злото" – каза кметът Фандъкова.

"Още през 2018 година като кмет участвах в подписването на манифест „Заедно срещу езика на омразата“. Това направихме заедно с Националния съвет на религиозните общности в България, дипломатически представителства, Организацията на евреите в България "Шалом" и др. неправителствени организации."

По думите на кмета Фандъкова: „Нашият град, кръстен на храма на Божията премъдрост – София, се гордее със своята хилядолетна традиция на толерантност, хармония и разбирателство между хората от различни етноси, религии, политически убеждения. Едиктът на Толерантността не е просто исторически момент на древна Сердика, а е пътеводител към векове на взаимно разбирателство и уважение. В своята вековна история София е град, в който съжителстват представители на различни вероизповедания. В историческия център на София се множат храмовете, съжителстват на метри един от друг храмовете на различните деноминации – православният християнски храм „Света Неделя“, Синагогата, Католическа църква, Арменска апостолическа православна църква, Първа евангелска църква и джамията. Не е случайно, че преди 80 години гражданите на София, водени от светли личности като екзарх Стефан, се надигнаха срещу Холокоста и спряха депортацията на своите съграждани.  Гордеем се с тях и с техния подвиг и завет" – каза също кметът.

"Няма да допуснем речта на омразата да заема място по нашите улици. Няма да се примирим с екстремистки идеологии и недемократични прояви. Ето по тези причини винаги съм работила за забраната и тази година също издадох заповед за забрана на Луковмарш" – посочи също Фандъкова.

"В София пазим завета на Левски за чиста и свята република с равенство пред законите за всички етноси и религии. Нека нашите деца израстнат като достойни наследници на древните сердакийци с техния едикт на толерантността, на възрожденските ни водачи с техните европейски ценности, на тези, които се изправиха решително срещу Холокоста преди 80 години и записаха със златни букви имената си в книгата на живота" – посочи също кметът на столицата.

В рамките на срещата десетки неправителствени организации връчиха на кмета Декларация против езика на омразата и за забрана на Луковмарш.
 



16.02.2023