Фандъкова: Бюджетът на София за 2023 г. е 2,555 млрд. лв., което е два пъти повече от този през 2010 г.

Средствата за инвестиции в града са 670,4 млн. лв., като с най-голям дял са за основен ремонт и изграждане на улици и булеварди

Големият акцент в зелените проекти тази година е цялостното реновиране на междублокови пространства



​​​"Общият размер на бюджет 2023 на Столична община е 2,555 млрд. лв. Първият бюджет, който като кмет направих през 2010 г., беше 1,2 млрд. лв. Сега оставям бюджет, който е два пъти по-голям. Това се дължи на първо място на увеличените собствени приходи на общината и по-голямата събираемост, без увеличение на основните данъци и такси." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при представяне на бюджета за 2023 г.
"Заради липсата на държавен бюджет общините не можехме да приемем своите бюджети в началото на годината. Това наложи да разработим и приемем инвестиционни програми, така че да не спираме инвестициите в градовете" – посочи кметът Йорданка Фандъкова.
По думите на кмета Фандъкова "през 2010 г. приходите от местни данъци, такси и приходи от собственост на София бяха около 460 млн. лв. Днес в проекта за бюджет залагаме собствени приходи от 930 млн. лв. – двойно повече. Другият ресурс, благодарение, на който развихме и постигнахме голяма инвестиционна програма в стратегически за града проекти, са спечелените безвъзмездни европейски средства.

За 14 години успяхме да защитим близо 4 млрд. лв. безвъзмездни европейски средства – тоест близо 2 годишни бюджета на София. Това е огромен успех на целия екип, който е работил през тези години, защото така успяхме да напредваме и променяме София с голяма скорост" – каза също кметът Йорданка Фандъкова.

"В изключително тежки години, както при голямата финансова криза 2008 – 2009 г., така и през каскадата от кризи в последните 4 години – от световна пандемия до огромната инфлация и ръст на цените във всички сектори – ние успяхме да запазим финансовата стабилност на общината, като от 2017 г. до момента постигаме инвестиционен кредитен рейтинг, равен на този на държавата ни, – посочи столичният кмет. – И не допуснахме спад в капиталовата ни програма. Именно капиталовата програма са средства, които се инвестират в развитието на града.

Средствата за инвестиции в настоящия бюджет са 670,4 млн. лв.

От тях 323 млн. лв. са собствените средства на общината или около 48%. 44%, или 295,6 млн. лв., са средствата, които сме защитили от европейските програми за конкретни обекти, и едва 8% са целевите средства от държавния бюджет за инвестиции в София" – информира кметът Фандъкова.

"Най-голям дял са средствата за основен ремонт и изграждане на улици и булеварди. 200 млн. лв. са предвидени за изграждането на 16 нови улици и булеварди и основни ремонти на 36 улици, булеварди, мостове в различните райони на града.

Най-големият и стратегически пътен обект, заложен в моята програма, е изграждането на третия градски ринг. Това са участъци от бул. „Тодор Каблешков“ и бул. „Филип Кутев“. Очаквам областният управител да завърши прехвърлянето на последния имот, който попада в обхвата на бул. „Филип Кутев“, за да започнем и този участък, тъй като имаме пълна готовност. Изграждаме „Ломско шосе“ към "Околовръстния път", очаквам да започнем и строителството на нови участъци от бул. „Копенхаген“ и бул. „Рожен“ – с първия ще свържем „Самоковско шосе“ и бул. „Ал. Малинов“, а с втория ще дадем нова връзка със Северна скоростна тангента. Имаме готовност да започнем и разширението на ул. „Хенрих Ибсен“ от „Черни връх“ до „Сребърна“ и работим по ул. „Йордан Радичков“ – и двата обекта са важни за натоварените южни квартали.

Част от основните ремонти вече завършихме – това са тунела на „Люлин“, ул. „Коперник“, бул. „Първа българска армия“, продължаваме по ул. „Кукуш“, ул. „Народен герой“ и „Народно хоро“, които са ключови за „Овча купел“ и някои квартални улици във „Възраждане“, „Красно село“ и „Кръстова вада“ – заяви също столичният кмет.

Очаквам до 15 септември да отворим автомобилното движение през „Княжево“ и през есента да завършим и реконструкцията на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III“.

Кметът Фандъкова каза още, че се работи по новата програма, която стартира тази година за изграждането и ремонта на тротоари, по която са заложени над 48 млн. лв. Общият ѝ обем е 120 млн. лв., като средствата са осигурени и за следващите години с инвестиционен заем.

"На второ място по обем на инвестициите през тази година са също инфраструктурни обекти, но подземни. Това е изграждането на близо 100 км канализация в 12 квартала и населени места: кв. „Кръстова вада-изток“, кв. „Симеоново“, кв. „Суходол“, кв. „Обеля“, кв. „Бенковски“, гр. Нови Искър, гр. Банкя и квартали, и кв. „Драгалевци“. Инвестициите са в размер на 104,5 млн. лв. като 69 от тях са безвъзмездни по Оперативна програма „Околна среда“.

Общо 79,5 млн. лв. са средствата, които инвестираме в изграждането на 3 км ново метро от „Хаджи Димитър“ до „Левски Г“ – посочи също кметът на София. По думите ѝ "за съжаление, в момента ни се налага да мислим за забавяне на строителството, тъй като строителните фирми настояват за индексация заради големия ръст на цените. Този участък се финансира изцяло от Плана за възстановяване и устойчивост и до момента не е предвиден механизъм за индексация на договорите. Предупредила съм министерството на финансите, които управляват програмата, и се надявам, че министър Василев ще отговори на молбата ми за срещата", каза също Фандъкова и заяви, че се надява да намерим решение и да не се допуска забавяне.

Кметът Фандъкова каза, че има готовност да започнем и изграждането на 6 км метро през „Слатина“. Веднага след решение на съда по обжалването на Плана.

"В строителството на детски градини и училища инвестираме 59,6 млн. лв. Това са почти изцяло собствени средства на общината, с които се финансира строителството на 45 нови сгради на детски градини и ясли, 1 ново училище в „Манастирски ливади“, нова сграда към 139. училище, 8 училищни спортни площадки и 3 училищни спортни зали. Още 19,6 млн. лв. са средствата, които отделяме за ремонти в 18 градини и 33 училища, като 28-о и 48-о училище правим цялостни основни ремонти със защитени европейски средства. Общо 78,2 млн. лв. инвестираме в образователна инфраструктура" – обобщи столичният кмет.

"Отделно от тези средства сме заложили малко над 5 млн. лв. за ремонт и изграждане на повече от 160 детски площадки. Конкретният избор на площадки и е на кметовете на райони, като ние сме гарантирали средства за тях.

Правим основни ремонти на 13 спортни площадки и изграждане на 3 нови спортни игрища. Най-големият от тях е скейт парка в „Надежда“, който вече се изгражда. Общият размер на инвестицията в спортни обекти е 2,6 млн. лв." – заяви Йорданка Фандъкова.

"Над 56 млн. лв. са средствата в сектор „Екология“. На финала са проектите ни за безплатна подмяна на печки на дърва и въглища с екологични варианти. Над 13 хил. нови уреда сме монтирали до момента и смяната продължава" – информира кметът на София.

Големият акцент в зелените проекти тази година е цялостното реновиране на междублокови пространства. По думите на Йорданка Фандъкова "това е добре познатата програма за премахване на „кални точки“ и изграждане на паркинги и зелени пространства пред жилищните сгради. През тази година успяхме да пренасочим близо 9 млн. лв. европейски средства за нея, с което разширихме чувствително обхвата ѝ.

Предвиждаме изграждане на два парка – един в „Младост-3“ и в „Красно село“. Това са проекти, които реализираме по предложение на гражданите и Програмата „София избира“. Планирали сме изграждането на градинка „Татяна Лолова“ в „Слатина“ и тоалетни за парк „Гео Милев“.

Продължаваме с рекултивацията на двете стари депа „Суходол“ и „Долни Богров“, развиваме мощностите на Завода за преработка на отпадъците, закупуваме нова почистваща техника и подготовката на проектите за нови инсталации, които да преработват едрогабаритните и строителни отпадъци, които София генерира.

Много голяма е инвестиционната ни програма в областта на културата тази година – над 29,6 млн. лв. Част от средствата са защитени европейски средства за реставрацията на минералната баня в „Овча купел“, която е паметник на културата, за основния ремонт на Театър „София“, Културния институт „Средец“. Със собствени средства осигуряваме нова сценична техника за Театър „София“ и Центъра за съвременно изкуство „Топлоцентрала“.

8,6 млн. лв. са инвестициите в нова техника и ремонти на общински болници и ДКЦ-а, както изграждането на първата общинска детска поликлиника в район „Възраждане“.

5 центъра, които предоставят социални услуги на хора без дом и на хора в неравностойно положение, ще бъдат реновирани.  За тях сме заложили 3 млн. лв.

"По отношение на инвестициите в сигурността на гражданите. Близо 2 млн. лв. лева са предвидени за разширяване на системата за видеонаблюдение и оборудване и развитие на аварийната дирекция. Отделно 7,5 млн. лв. тази година инвестираме в различни инфраструктурни проекти за пътна безопасност, изграждане и ремонт на улично осветление, нови светофарни уредби и 5 камери за контрол на скоростта, които закупихме и предстои да дарим на СДВР" – каза също кметът Йорданка Фандъкова.

21.08.2023