Увеличаването на естествената зеленина е една от най-важните мерки в борбата с климатичните промени и по-добро качество на въздуха, каза кметът Фандъкова при откриването на зелено споделено пространство в двора на 68. СУ

"Изпълняваме програма за създаване на споделени зелени пространства в дворовете на училища и университети. Увеличаването на естествената зеленина е една от най-важните мерки за борба с климатичните промени и по-добро качество на въздуха и околната среда. Създаването на такива зони спомага за намаляване на ефекта от градския топлинен остров." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриване на споделено зелено пространство и три класни стаи на открито в двора на 68. училище „Акад. Никола Обрешков“ в район „Искър“ заедно със зам.-кмета по екология Десислава Билева.

В училищния двор са направени геопластики, храстова растителност по периферията на училището откъм бул. „Проф. Цветан Лазаров“ с цел ограничаване на шумовото и прахово замърсяване, изградени са три класни стаи, над 50 линейни метра жив плет от храсти, засадени са нови дървета. Увеличаваме биоразнообразието, което има образователен ефект, а подобряването на естетическите качества на средата е с целогодишен ефект. Зелени споделени пространства са направени в 20. училище, 97. училище, Втора английска гимназия и в университети ХТМУ.

"В 68. СУ „Акад. Никола Обрешков“ предстои изготвянето на инвестиционен проект за енергийна ефективност и изпълнение на енергийно обновяване на сградата на училището. Планирано е и преасфалтиране и облагородяване на двора. В училището е изграден СТЕМ център по природни науки и иновации" – съобщи директорът на 68. СУ „Академик Никола Обрешков” Румяна Парцова.

Кметът Фандъкова обясни, че са започнати обсъждания с ръководствата на училищата и обществените съвети за отваряне на обществените дворове. Всъщност 68. СУ има отворен двор и събота и неделя се ползва от живеещите наблизо като по този начин се превръща в един парк, където децата могат да играят, заяви също кметът Фандъкова.