Терзиев към студентите: Никога не се отказвайте от мечтите си

"Благодарение на вас – младите хора, България ще става едно все по-добро място за живот. Пожелавам ви да сте здрави, да имате енергия да реализирате плановете си и никога не се отказвайте от мечтите си." С тези думи се обърна кметът на София Васил Терзиев към студентите по време на 17-то издание на Националния конкурс „Студент на годината – 2023“, организиран от Националното представителство на студентските съвети. 

Събитието се състоя под патронажа на акад. Николай Денков – министър-председател на България, и се проведе в аула „Максима“ на Университета за национално и световно стопанство. 

Наградата „Студент на годината – 2023“ бе връчена от министър-председателя акад. Николай Денков на Трифон Попов –студент пети курс в Медицинския университет в София. Трифон Попов активно се занимава с научни изследвания и проекти, част е от асоциацията на студентите по медицина на София.

Столичният кмет Васил Терзиев връчи наградата в категорията „Педагогически науки“ на Петър Камбурски от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В своето обръщение към младите хора кметът на София отбеляза и ролята на учителите и преподавателите в университетите за постигнатите резултати от младите хора.  

Конкурсът "Студент на годината" е учреден в началото на 2006 г. по инициатива на делегатите в Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети в България. Целта му е да отличава и популяризира постиженията на българските студенти от всички области на висшето образование в България. 

Номинираните имат постижения в научната, културната, спортната и други дейности, не само на национално, но и на  международно ниво.

Тази година за приза кандидатури са подадени от 163-ма студенти и докторанти от 35 висши училища, а експертно жури е разгледало всяка една от кандидатурите в съответните категории.

От организацията отбелязват, че националният приз "Студент на годината" е най-престижният конкурс за млади хора в България.



02.03.2024