Творци и общественици получиха званието „Почетен гражданин на София“ за празника на града

В присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев връчи отличията "Почетен гражданин на град София" и „Почетен знак на Столична община“ по време на тържествена сесия за Деня на София – 17 септември. С отличията бяха наградени: художникът и преподавател проф. Станислав Памукчиев, поетът Георги Константинов, писателят Георги Господинов и президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър. „Почетен знак на Столична община“ получиха читалище „Петър Берон“ и преводачите Анджела Родел и Мари Врина.

При получаване на отличието проф. Станислав Памукчиев заяви: „Винаги съм смятал, че званието „Почетен гражданин на София“ се дава за нещо героично. Трябваше да свикна, че работата на художника е разпозната като героична. Дълбоко вярвам, че ако изкуството и културата осъществят своите цели и функции да облагородяват и вдигат духа, то нашата полза (тези, които правят култура), може да се върне в социума. И тогава няма да заставаме и скърцаме със зъби един срещу друг, да седим в разделението … Изкуството се връща в полезрението на обществения разговор.“

Писателят Георги Константинов подчерта, че повече от 60 негови книги са сътворени в София. „Роден съм в Плевен, но моето творчество е сътворено в София. Затова се чувствам истински гражданин на София. София е моето творческо вдъхновение“, каза също Константинов.

Президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър заяви, че е „очарована от забележителната промяна на София – появата на работещ частен сектор, изграждането на модерен градски транспорт, красивите паркове и активни граждани, обединени от желанието си да подобряват живота на общността“. Тя подчерта, че в продължение на 15 години от създаването Фондация „Америка за България“ създадохме безценни партньорства, най-яркият пример е „Музейко“, който дарихме на децата на България. Фондацията е подкрепяла културни проекти, които днес са част от Културния календар на града. Тази чест е признание за трайния дух на партньорството, който определя работата на Фондацията към този динамичен град. Повече от 7 години имам привилегията да наричам София свой дом и вярвам, че градът наистина „Расте, но не старее“.

Надежда Захариева благодари: "за отличието на Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926 година“ и лично на г-жа Фандъкова за признанието, с което сме удостоени. София е нашият град, в който даже и да не сме родени, по-голямата част от нашия съзнателен живот минава в него и затова София е нашият град. Нека не забравяме, че името му означава мъдрост, а мъдростта е родила трите дъщери Вяра, Надежда и Любов. Надявам се, че всички вие се чувствате като деца на мъдростта и вярвате в себе си. Това пожелавам и на следващите съветници" – подчерта също Надежда Захариева.

Преводачът Анжела Родел посочи, че: „За мен София е дом. В романа „Времеубежище“ София играе много главна роля, тя е като главен герой, виждаме всички места, които обичаме – Докторската градина, "Борисовата градина", Клуба на архитектите. Това е доказателство колко е важна София за Георги Господинов като творческа личност. Софиянци ценят литературата, културата и това, което правим. Много хора стояха с часове на опашки, за да получат автограф от Георги Господинов, и това показва отношението към книгите, както Георги Господинов казва „четящият човек е красив“ и това означава, че софиянецът е много хубав човек.“

Фотограф: Аделина Ангелова

 

17.09.2023