С изложбата „Из бележника на поета“ Столичната библиотека отбелязва 173 години от рождението на Иван Вазов

           С изложбата „Из бележника на поета“ Столична библиотека отбелязва

                                      173 години от рождението на Иван Вазов

Столична библиотека отбелязва 173 години от рождението на Иван Вазов с документалната изложба „Из бележника на поета“, в която са представени уникални първи издания на Вазов, биографични книги за него, редки екземпляри с негови автографи и посвещения, част от личните библиотеки на д-р Константин Стоилов, Кирил Христов, Петко Тихолов, Васил Пундев.

Патриархът на българската литература не е оставил цялостен мемоарен труд. Изпод перото му излизат две къси автобиографии (от 1895 г. и 1920 г.) и малката, но много интересна книжка, изпълнена с мемоарни откъси – „Из бележника на поета“ (1920).

Акценти в изложбата са „Под игото“ – първото българско и английското издание на романа, което излиза само няколко месеца преди българското през 1894 г. „Стихотворения за малки деца“ от 1883 г., написани за три дни по поръчка от издателя Д. В. Манчов за 200 франка. Трите му първи стихосбирки: „Пряпорец и гусла“, издадена под псевдонима му Пейчин в Румъния през 1876 г., „Тъгите на България“, издадена в Букурещ през 1877 г. и подписана с истинското име на автора, и „Избавление“ – 1878 г., както и юбилейните книги от честванията на Вазов през 1920 г. Представени са и някои от периодичните издания, на които Иван Вазов е редактор и публикува свои творби под различни псевдоними.

В изложбата също са включени и фотокопия на илюстрации към романите на Вазов – от Йозеф Обербауер, Иван Мърквичка, Антон Митов, Антони Пиотровски, както и на портрети на Вазов, скицирани от Иван Шишманов, Чакъров, Харалампи Тачев, Никола Тузсузов.

Изложбата може да бъде разгледана от 7 до 24 юли 2023 г. в мраморното фоайе на Столична библиотека.


 

 


 

07.07.2023