Създаваме нови цветни решения и фигури в зелени пространства на София, каза зам.-кметът Десислава Билева


"За зелените площи в София полагаме сериозни грижи за поддръжка и развитие. София е зелена и цветна. Една от направените цветни фигури е в зелената ивица на бул. “Евлоги и Христо Георгиеви“, при която са съчетани едногодишни и многогодишни цветя. Продължаваме обогатяването и създаването на нови цветни решения и фигури в града през тази година." Това каза заместник-кметът на София по направление екология Десислава Билева при проверка на дейностите по поддръжка на зелените площи на бул. “Евлоги и Христо Георгиеви“.
"Кметът Фандъкова е поставила като приоритет озеленяването и развитието на зелената система в София. По нейна идея започна създаването на цветни фигури в зелените пространства в паркове и покрай градски булеварди като герба на София, пространството на парка на НДК, кръговото кръстовище на Телевизионната кула и др. Тази година ще създадем нови цветни решения в зелени пространства на града. Цветните решения са част от облагородяването на градската среда" – посочи също Билева.
Цветните площи по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ са изпълнени като комбинация от декоративни треви, многогодишни и едногодишни цветя и вечнозелени храсти. За поддържането им в добър естетически вид и етажност, е необходимо  да се извършва регулярно през сезона: прекопаване и кантиране на площите, торене, плевене и подрязване на цветята и храстите.
Предвижда се оформянето на цветни площи през предстоящия есенен сезон на „Ботевградско шосе“, градини
на площад „Възраждане“, парк „Петър и Павел“, градина „Черни връх“, ивицата на бул. „Царица Йоанна“ при тунела в район "Люлин", ул. „Московска“ между ул. „11 август“ и ул. “Дунав“.
Зацветяването се извършва през два сезона: есенно зацветяване, чийто ефект се проявява през пролетния сезон, и лятно зацветяване.
Билева посочи, че над 50% от територията на София е зелена. Зелените пространства са много важни, защото климатичните изменения вече са факт и те допринасят да няма затопляне в градската среда.
Заместник-кметът по екология уточни, че още през 2019 г. е направено заснемане на градския топлинен остров заедно със Софийския университет. Идентифицирани са определени места и са създадени 9 пилотни проекта, чрез които да се намали ефекта на топлинния градски остров. "По примера на Виена въведохме иновативните торби за напояване на дърветата, които засаждаме в града, – информира Билева. – Създаваме зелени облагородени пространства и зелени хъбове, които да намалят ефекта от климатичните промени" – коментира също Билева.

 

Фотограф: Аделина Ангелова