Студенти от УНСС работят по идеи за разрешаване на четири сериозни общински проблема

Иван Василев – заместник-кмет на Столичната община по направление “Финанси и здравеопазване”, и новият представител на Столичната община в Съвета на настоятелите в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), се срещнаха със студенти от различни специалности и курсове в университета. В срещата се включиха ръководителят на катедра “Индустриален бизнес” – проф. Николай Щерев, и съветникът на кмета на София Борис Зайков.

Те обсъдиха със студентите на проф. Щерев четири дълго трупани общински проблема, с които всички ние се сблъскваме като граждани и с които администрацията на Васил Терзиев има амбицията да се справи. Иван Василев и Борис Зайков отправиха предизвикателство към студентите да се включат с идеи, анализи и структуриран план за разрешаването на четири сложни общински казуса. Сметосъбирането и оползотворяването на отпадъците, които са важна стъпка към преминаването към кръгова икономика, както и проблемите с “Витоша” и “Топлофикация”, свързани с подобряване на начина на живот на софиянци.

“По всички тези теми нашият екип продължава да работи в Столичната община, но се обръщаме към вас с предизвикателството да предложите как да решим зададените от нас четири популярни проблема”, обясни Василев.

Заместник-кметът на София даде насоки на студентите от първи, трети и четвърти курс, които участваха в дискусията, като ги насърчи да предлагат смело иновативни и непопулярни подходи, но и да се придържат към съществуващите данни и публично известната до момента информация по четирите важни за гражданите казуса.

Студентите ще работят в четири тематични групи и всеки ще използва наученото в направленията, в които се обучава – “Международни икономически отношения”, “Финанси”, “Счетоводство”, “Бизнес икономика” и др. Партньорството между университета и общината ще даде възможност на администрацията да разгледа проблемите през погледа на младите хора, а на тях – да разберат повече за това как работи администрацията отвътре и заедно да обединим усилия в търсенето на решения по важните градски теми.

“Нашата визия е да направим София чист и зелен град, да направим Витоша атрактивно място за 4-сезонен туризъм, да превърнем “Топлофикация” в дружество с устойчиво управление, което може да предоставя добри услуги на достъпни цени. Захванали сме се да сложим ред в паркирането, да построим детските градини, необходими за децата, да създадем условия и възможности за развитие в града на младите хора като вас”, разказа Иван Василев.
Заместник-кметът по финансите сподели със студентите приоритетите за развитието на София като конкурентно място за технологичен и иновативен бизнес, насърчаване на развитието на нови индустриални зони, технологични паркове и бизнес центрове, както и тясна подкрепа за иновативни и стартиращи компании.

Заместник-кметът разясни на студентите, че едни от важните условия за намиране на най-доброто решение за Витоша например, е планината да е леснодостъпна, да има достъп до туристически услуги, възможност за почивка, отдих и зимни спортове, но и да се запази биологичното разнообразие в природния парк. Отправните точки при разрешаване на проблемите в  “Топлофикация” са преструктуриране на дълга и оздравяване на Дружеството.

По всички теми студентите от УНСС ще имат възможност да задават въпроси, които възникват по време на съвместната им работата. Иван Василев и Борис Зайков ще бъдат във връзка с тях и ще проведат още срещи, преди финалното представяне на проектите, което ще е през юни в Столичната община. Авторите на най-добрите идеи ще имат възможност да проведат летните си стажове в администрацията на общината или в дружествата, чиито проблеми се опитват да решат. 

29.02.2024