Стратегия „Културата и изкуствата – новата енергия за устойчиво развитие на София“ 2023 – 2033 г.

 

Този стратегически документ очертава споделена визия и цели за развитие на културата и изкуства в София за периода 2023 – 2033 г. като надгражда постигнатото в областта през предходните 10 години и отчита новата роля на културата и изкуствата като двигател на устойчивото развитие за следващите 10 години до 2033.

София е модерна европейска столица с богато културно наследство, съвременен и динамичен културен живот, която играе основна роля в развитието на региона и страната. Градът е център на иновации, наука, академични изследвания и пресечна точка на много култури.

Културното участие и активност, както и богатството на разнообразна култура и наследство, са източник на енергия, благополучие и гордост за жителите на града, както и притегателна атракция за посетители от цял свят. Театри, концерти, фестивали, галерии, клубове, музеи и исторически паметници допринасят за привлекателността на София. Филмите и книгите, създадени в града, вдъхновяват милиони и печелят световни награди.

Жителите на София ценят културата, изкуствата и наследството като елементи, които свързват хората, създават усещане за идентичност и повод за гордост. Точно затова културата играе толкова критична роля за насърчаване на успешната трансформация и постигане на устойчиво градско развитие.

Този стратегически документ разглежда богатото културно наследство на София и неговата социализация чрез съвременното изкуство, както и динамичните сектори на културата и творчеството в града като ключови фактори за затвърждаване на европейската идентичност и чувство за принадлежност. Културата насърчава активното гражданско участие, общите ценности, приобщаването и междукултурния диалог в Европа и света. Тя обединява хората и различните културни общности. Културата и творческите индустрии могат също така да подобряват живота на хората, да развиват общностите, да създават работни места и растеж и да влияят благотворно на други икономически сектори.

Стратегията „Културата и изкуствата – новата енергия за устойчиво развитие на София“ интегрира елементи от Новата европейска програма за култура, която отговаря на призива на европейските лидери за повече действия за изграждането на сплотени общества и на визия за привлекателен Европейски съюз с помощта на културата и образованието. Културните политики, както и културните и творчески индустрии и сектори са част от националните планове за възстановяване и устойчивост на редица страни – членки на ЕС. Европейският парламент посочва, че „възстановяването след пандемията и съживяването на европейската културна политика са тясно свързани с другите предизвикателства, пред които са изправени ЕС и светът, включително изменението на климата и цифровия преход“.

Паралелно с това този документ стъпва на силните страни и възможности на София, като се стреми да използва пълния потенциал на културата в помощ на изграждането на по-приобщаващ и по-справедлив град, в който се насърчават иновациите, творчеството и устойчивите работни места и растеж. Културата и културните изяви присъстват осезаемо в ежедневието на жителите на Столичната община и могат да допринасят за благосъстоянието, активното гражданство, общите ценности, социалното приобщаване и воденето на междукултурни диалози, както и за свободата, плурализма и разнообразието на медийната среда.

Визията на София: Културата, изкуствата и културното наследство в София са новата енергия и ключов фактор в устойчивото и приобщаващо градско развитие с активни общности и грижа за хората и околната среда.

Визията за културата и изкуствата в София е разгърната в 4 приоритета и 18 цели.
 

Пълен текст на Стратегията „Културата и изкуствата – новата енергия за устойчиво развитие на София“ 2023 – 2033 г.

21.07.2023