Стратегия за управление на дълга на Столична община 2024 – 2028 г.

Стратегията за управление дълга на Столична община определя цялостния процес по управлението на дълга на общината. В нея са определени целите, насочени към удовлетворяването на потребностите от дългово финансиране на Столична община, ограничителните условия на нормативните актове и макроикономическата среда, както и потенциалните рисковете, свързани с управлението на дълга. 

Управлението на дълга на Столична община обхваща следните дейности:

  • всички дейности по поемането на дълг чрез емисии на ценни книжа на местния и международните капиталови пазари;
  • всички дейности по поемането на дълг чрез договори за заеми;
  • действията по отчитането и обслужването на дълга;
  • действията, свързани с извършването на различни финансови сделки и операции, целящи намаляване на рисковете  произтичащи от структурата на дълга и оптимизирането на неговото обслужване;
  • действия, свързани с издаването на гаранции за задълженията на дружества, в чийто капитал общината има мажоритарен дял;
  • избор на финансови посредници по издаване на дългови ценни книжа;
  • управление на паричните средства и поддържане на ликвидност, така че да се обезпечат плащанията по дълга.

Настоящата Стратегия е разработена за периода 2024 – 2028 г. В нея са представени основните принципи на политиката по управление на дълга на Столична община, правните норми, регулиращи управлението на общинския дълг и индикативните мерки и инструменти за постигането на поставените цели, които формират рамката за управлението на общинския дълг в средносрочен времеви интервал.

Публичното оповестяване на Стратегията и достъпът на широката общественост до нея, както и откритостта на процесите по управление на общинските задължения, са ключови фактори за осигуряване на прозрачност на управлението на дълга на Столична община и укрепване на взаимоотношенията ѝ с кредиторите, инвеститорите и агенциите за кредитен рейтинг.

Стратегия за управление дълга на Столична община за периода 2024 – 2028 г.

21.07.2023