Столичната община ще търси варианти за повишаване на възнагражденията в общинските културни институти

Заместник-кметът в направление “Финанси и здравеопазване” Иван Василев и заместник-кметът в направление “Култура и образование” Яна Генова разговаряха с представители на общинските културни институти във връзка с исканията им за по-високи възнаграждения.

Иван Василев благодари на представителите на общинските културни институти за това, че са приели поканата за среща и за конструктивния диалог.

„Истината е, че възнагражденията в публичния сектор в много сфери са изключително ниски. Това, което поех като ангажимент като заместник-кмет по финанси, е да направим разчети и преди внасянето на бюджета в понеделник да видим дали има възможност да удовлетворим техните искания. Ако до 29 януари не намерим такова решение, ще търсим възможност по време на обсъжданията  в комисиите на Столичния общински съвет, – каза още Василев. – През годините сме свидетели на това, че заплатите са държани на изключително ниско ниво, което създава напрежение в изключително много сектори. Надяваме се на цялостно преразглеждане на политиката на възнагражденията в бюджетния сектор. Призовавам и държавата да помисли и да има по-активна политика за възнагражденията в публичния сектор” – каза още Иван Василев.

Председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански посочи, че тези 30% увеличение на заплатите, които искат, са първа стъпка за достигането на средната работна заплата в София. Той не спести и критиката си към предишния екип на общината, който въпреки дадените обещания и подписаното споразумение не е осигурил увеличение на заплатите.

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев благодари на всички свои колеги, които са дошли пред общината, за да кажат своите искания. “Срамно е колегите ни да работят с толкова ниски доходи. Смятам, че хората, които работят в сферата на културата, формират възпитанието на нашите деца и ние трябва да ги поддържаме.“ Той благодари и на заместник-кмета Василев за проведения разговор. “Доволен съм за това, че г-н Василев пое ангажимент да търси варианти. Това означава начало на един социален диалог за постигане на по-добри възнаграждения в нашия сектор и в цялата система на общински културни институти. Мисля, че ще се намери верният път, след като има желание” – посочи още той.  

 

 

24.01.2024