Столична община и Европейски център за транспортни политики изпълниха пилотен проект за пътна безопасност до 130. СУ


Столична община съвместно с Европейски център за транспортни политики изпълниха пилотен проект за пътна безопасност на ул. „Рилска обител“ до 130. Средно училище „Стефан Караджа“ в район „Подуяне“.

Целта е, когато шофьорите се озоват в тази зона, да знаят, че се намират близо до училище, каза председателят на Европейския център за транспортни политики Диана Русинова.

"Първото, което виждат шофьорите, когато преминат в близост до 130. СУ, са знаци с надпис “намали” и “деца”, последван от знак за забранено спиране" – посочи Русинова. Следващата мярка, която тя посочи, е ограничението на скоростта от 30 км/час.  Изпълнен е тръбнорешетъчен парапет и е поставена повдигната пешеходна пътека.

Кметът Фандъкова благодари на Европейския център за транспортни политики за експертизата. "За мен винаги експертността е водеща при взимане на решения, – посочи столичният кмет. – Пътната безопасност е ключова особено около детски градини  и училища" – заяви също кметът на София.

"Столичната община е единствената, която разполага с уред за измерване на светлоотразителността на пътна маркировка" – каза зам.-кметът Дончо Барбалов.

По време на представянето на проекта бе направено замерване на светлоотразителността на пешеходната пътека, която показа стойности от 660 миликандела, при допустими стойности от 150 през нощта и 100 през деня. По думите на Русинова, това е много добър резултат за пешеходна пътека, която се използва от шест месеца.

Над 700 пешеходни пътеки са обновени преди началото на учебната година край училища и детски градини. Тази година с цел повишаване на пътната безопасност в зоните около училищата Столичната община положи специална маркировка, с повишен коефициент на сцепление, на 15 места. На други места са монтирани модулни предпазни острови в средата на пътното платно, както и физически ограничители на 250 места в зоните преди кръстовища и пешеходни пътеки, чрез които се гарантира видимостта към кръстовищата и пешеходните пътеки, ограничавайки физически възможността за нерегламентирано паркиране.

Фотограф: Аделина Ангелова


 

11.10.2023