Столичната библиотека отбелязва 11 май – професионалния празник на българските библиотекари


Мотото на празника е: "Съхраняваме и пренасяме българското слово през вековете"

В Деня на Светите братя Кирил и Методий и на професионалния празник на българските библиотекари – 11 май, най-голямата публична библиотека в страната – Столична библиотека – представя празнична програма „Съхраняваме и пренасяме българското слово през вековете“ и Ден на отворените врати.

В 12 часа известни поети и писатели, съпричастни към каузата на библиотеките, като Георги Константинов, Теодора Димова, Мирела Иванова, Деян Енев, Бойко Ламбовски, Амелия Личева, Виктория Бешлийска и Роман Кисьов ще отправят свои послания за книгите, четенето, библиотеките и библиотекарите. А емблематичният вокален ансамбъл „Елици“ към НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“ с ръководител Даниел Иванов ще изпълни автентични църковнославянски песнопения за читателите и посетителите на библиотеката и гостите на столицата.

 Документалната изложба „Жажда за знание – поход към образование. Образът на българското училище - краят на XIX - началото на XX век” представя старопечатни учебни издания, сред които: „Начална граматика за изучение българский язик” (1870), „Писменница на славянскйа язик” (1847) от Иван Момчилович, „Славянобългарское дереводство” (1835) от Неофит Бозвели, „Извод от физиката” (1849) от Найден Геров, „Начални алгебрически уроци” (1859) с превод от Х. Ваклидов, както и някои от първите периодични учебни издания – сп. „Ръководител на основното учение” (1874), „Наставник за учители и родители” (1880). „Народен учител” (1886) и др. От музейната колекция „Личната библиотека на д-р Константин Стоилов“ са показани „Законопроект за отваряне на висше училище в София” (1888), „Закон за висшето училище в София” (1896).

Посетителите ще могат да разгледат и тематични постери, посветени на празника на първоучителите – 11 май, на техните ученици и последователи.

В празничната програма са включени:

► Връчване на награди за най-активни участници в доброволческата кампания „Библиотекар за един ден“;
► Връчване на традиционните награди на директора на Столична библиотека „Библиотекар на годината“.

През целия ден за децата в Детския и Американския център и Тийн лабораторията ще има интересни stem игри, арт ателиета, видеопрожекции, атрактивни занимания с ботове, 3D писалки и др.

Денят на отворените врати и инициативата „Библиотеката отвътре“ предлага на посетителите не само да разгледат новите модерни читателски и библиотечни зони, но и уникалните музейни пространства на библиотеката с Личните колекции на Константин Стоилов и Симеон Радев, дарени на Столична библиотека.

За всички желаещи ще има безплатни читателски карти.

Споделете Деня на българските библиотекари в Столична библиотека с празничните ѝ инициативи и с нейните приятели и съмишленици – български поети и писатели.

10.05.2023