Столичната община ще осигури 20% увеличение на заплатите в общинските културни институти

Заместник-кметът по финансите Иван Василев и представители на общинските културни институти, театри и синдикати се разбраха днес за 20% увеличение на възнагражденията на всички работещи в тях. Увеличението е предвидено в бюджета за 2024 година и ще влезе в сила с дата 01.01.2024 г., когато бюджетът бъде приет от Столичния общински съвет.  

Миналата седмица – на 24 януари, артисти и синдикати излязоха на протест пред сградата на Столичната община с искане за увеличение на заплатите на всички работещи в общинските културни институти. По време на протеста синдикатите и артистите бяха поканени на среща от заместник-кмета по направление “Финанси и здравеопазване” Иван Василев, на която присъства и заместник-кметът по културата Яна Генова.
На разговорите днес беше поставена и темата за драстичните разлики между възнагражденията на актьорите, сценичните работници и администрацията, за възможността тези разлики да бъдат намалени. Заместник-кметът по финансите заяви, че това няма как да бъде урегулирано в бюджета и насърчи артистите да продължат диалога с г-жа Генова и заедно да намерят механизъм, по който общината да превърне това в координирана политика. Двете страни се разбраха също да работят и за промяна на критериите за определяне на допълнителното материално стимулиране на всички заети в общинските културни институти, театри и оркестри, за да се намали субективният фактор при формирането му.

Заместник-кметът Иван Василев, културни синдикати и артисти се разбраха срещите им да продължат, докато заедно намерят баланс и стигнат до намирането на трайни решения. За целта ще бъде създадена работна група с участието на синдикати, артисти и представители на общината, която да изготви споразумение и общински колективен трудов договор за всички заети в общинските театри, оркестри и културни институти.

Председателят на Съюза на артистите в България – Христо Мутафчиев, благодари за конструктивния диалог, какъвто по неговите думи, до момента е липсвал в отношенията между ръководството на Столичната община и артистите от общинските културни институти.

 

29.01.2024