Столичната община и ОЕБ „Шалом“ с инициатива да изчистим града от езика и символите на омразата

Кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“, посланиците на Великобритания и на Кралство Испания – Н. Пр. Роб Диксън, Н. Пр. Алехандро Поланко Мата дадоха началото на инициативата да изчистим улиците на града ни от езика и символите на омразата. Тя се провежда за пета година и е под надслов „Заедно срещу омразата“, като се почистват изрисувани върху сградите свастики и други символи на омразата и враждебността.

"Днес отново ще заявим, че София от хилядолетия е град на толерантността и мъдростта и ние искаме тя да остане такъв град, – каза кметът Фандъкова. – Обединяваме се в усилието да изчистим града от омразата в преносен и буквален смисъл. Това е усилие срещу вандализма и се надявам цялото общество да има непримиримост към тези прояви" – посочи също столичният кмет.

„Ние сме тук заедно, за да покажем, че обединени можем да се преборим срещу езика на омразата. София не е град на омразата“ – каза проф. д-р Александър Оскар.

Инициативата ще продължи по ул. “Цар Иван Асен II“. Екипи на Столичния инспекторат следят и периодично отстраняват надписи на омразата от обществени места.

 

Фотограф: Аделина Ангелова 


 


18.06.2023