Спектакъл "Проклет да е предателят на отечеството"


„Посрещаме за първи път в София Театър Словенско младинско. Ще можем да гледаме в две вечери емблематичния спектакъл "Проклет да е предателят на отечеството" на Оливер Фърлич. Игран за първи път през 2010 година, вълнуващ за публика и критици по цял свят, той провокира и днес с актуалността си“ – каза заместник-кметът на София Мирослав Боршош.

"Проклет да е предателят на отечеството" ще бъде игран на 22 и 23 ноември в Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" със субтитри на български език. Гостуването на Театър Словенско младинско в България се осъществява от Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала", "Таймлайн Продакшънс" и Фондация "Асоциация Информбюро".

Поставен премиерно в Любляна през 2010 г. в Театър Словенско младинско, спектакълът на "лошото момче на Балканите" Оливер Фърлич е желан гост на всяка световна сцена и фестивал заради това, че е "истински, ангажиран, важен, груб, политически, постдраматичен, постмодерен театър, занимаващ се с нас и с времето, в което живеем". Зрители на четири континента разбират, че "не историческото събитие на Югославската война е в основата на това силно и блестящо представление, а присъствието на политическия проблем днес – готовността за зверства остава, трябва само да се натисне правилното копче".  

 

Участват: Примож Безяк, Олга Град, Урош Каурин, Борис Кос, Урош Мачек, Драга Поточняк, Матей Речер, Романа Шалехар, Дарио Варга, Матия Вастл.

Творчески екип:
Режисьор: Оливер Фърлич
Драматургия: Борут Шепарович, Томаж Топоришич
Сценография и костюми, подбор на музика: Оливер Фърлич
Асистент-режисьор и консултант по движенията: Матиаж Фарич
Звуков дизайн: Силво Жупанчич
Дизайн на осветлението: проф: Оливер Фърлич, Томаж Щруцл
Ръководство на продукцията: Тина Малич
Сценичен мениджър: Урша Черв/Лиъм Хлед
Превод от сръбски/английски/словенски: Стефан А. Щерев
Субтитри: Timeline Productions.
 

22.11.2022