София се включи в щафетната обиколка на света преди Олимпийските игри в Париж

"София доказа обичта си към спорта и днес стотици млади хора се включват в международната олимпийска инициатива по повод 500 дни преди началото на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж през 2024 г." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при провеждането на щафетната обиколка в парка на НДК.

Инициативата се организира от Френския културен институт в България, Столична община, Фондация „София – европейска столица на спорта“ и Българския Олимпийски комитет. В откриването участваха министърът на младежта и спорта Весела Лечева, Стефка Костадинова – председател на БОК, посланикът на Франция Н. Пр. Жоел Мейер, Анатолий Илиев, Фондация „София – европейска столица на спорта“, нашите големи шампиони Мария Гроздева, Ваня Гешева, Здравка Йорданова, Светла Димитрова, както и изявените ни спортисти Антоан Божилов, Хакан Осман и Димитър Павлов.

"Радваме се, че заедно с нас са големите ни спортисти – европейски, световни и олимпийски шампиони, които се включват в инициативата и са заедно с нас да дават своя пример на младите хора" – посочи също кметът Фандъкова.

„София – европейска столица на спорта“ проведе близо 1000 спортни събития досега, – каза също кметът Фандъкова. – Представянето на София бе високо оценено и градът спечели титлата "европейска столица на спорта" за постоянно, а през 2024 г., когато са и Олимпийските игри в Париж, София ще бъде „световна столица на спорта“.

Пожелавам успех на всички участници в днешната щафета. Пожелавам много български участници в Олимпиадата в Париж да се върнат натежали от медали " – каза още Йорданка Фандъкова.

"Това събитие е пример за ценностите на Олимпийските игри, които са решителността, солидарността и куража" – каза посланикът на Франция Н. Пр. Жоел Мейер.

София посрещна международната олимпийска инициатива от Кувейт и Бахрейн и я предаде на Норвегия и Нигерия.



 

14.03.2023