София отново е част от Европейската седмица на мобилността

Градът се включва заедно с 2 137 европейски общини, обединени под мотото „Пестене на енергия“

​​​​​​​
Европейската седмица на мобилността традиционно се провежда между 16 до 22 септември. Тази година тя е под мотото „Пестене на енергия“ и София става част от семейството на общо 2137 европейски общини от 39 държави.
Целта е да се насърчава ползването на обществен транспорт, алтернативно придвижване с велосипеди, ходенето пеша, намаляване на използването на автомобили и развитието на транспортната инфраструктура.
В седмичната програма са включени над 18 разнообразни активности. В метрото бе показан тренажорът на машинистите. На 17 септември се проведе историческа обиколка на града с много игри и награди и със спектакъл в метрото „Хвани различната мотриса“.

На 22 септември е традиционният за Европа „ДЕН БЕЗ АВТОМОБИЛИ“.
В този ден, 22 септември, Столичната община в партньорство с Датското посолство организира велошествие Happy Biking  – Healthy Living. Каним всички, които желаят да се включат, в 11:00 на бул. "Витоша" (между бул. „Патриарх Евтимий“ и бул. „Ген. М. Д. Скобелев“), за да споделим заедно тази инициатива.
Маршрутът на велопохода започва от бул. "Витоша" (в участъка между бул. „Патриарх Евтимий“ и бул. „Ген. М. Д. Скобелев“), направо към Южния парк, наляво по ул. "Бяла черква", по бул. "Арсеналски", наляво по бул. "Черни връх", надясно по бул. "Христо и Евлоги Георгиеви", наляво по ул. "Гурко", наляво по бул. "В. Левски", бул. "Патриарх Евтимий" и наляво към бул. "Витоша".

В същия ден от 10:00 до 14:00 часа на бул. "Витоша" ще има шатри с демонстрации, подаръци, информационни материали, ще се тестват електрически велосипеди и др.
Ще бъде показан и иновативен автомобил, захранван от горивна клетка с водород.
За провеждане на част от инициативите временно се въвеждат промени в организацията на движение в града (виж картата).

От 20:00 ч. на 21 септември (четвъртък) до 16:00 ч. на 22 септември (петък) е забранено паркирането и престоят на превозни средства на бул. „Витоша“ в участъка от бул. „Патриарх Евтимий“ до бул. „Ген. М. Д. Скобелев“.

На 22 септември от 8:00 до 20:00 ч. ще бъде забранено преминаването на превозни средства в централната част на града – в пространството между ул. "Ген. Й. Гурко", ул. "Алабин", бул. "Витоша", бул. "Княгиня Мария-Луиза", пл. "Независимост", бул. "Дондуков" и ул. "Раковски" (виж карта).
Затворен за престой и паркиране на 22 септември от 8:00 до 20:00 ч. ще е и паркингът на пл. „Княз Александър I“.

През последните години в София по програма на кмета Йорданка Фандъкова се реализира най-мащабната програма за модернизация на градския транспорт. Обновени са 90% от автобусите на линии в градския транспорт. Закупени са 471 нови автобуса. Всички са с най-високия екостандарт ЕВРО 6 или с нулеви емисии, климатизирани, нископодови, с рампи за хора в неравностойно положение.
57% от новите автобуси са на природен газ.
16% са електробусите с нулеви емисии.
27% са автобусите на дизел с ЕВРО 6.
Изградихме 52 км метролинии.
През 2023 г. София беше класирана в първите 5 европейски града с най-добър електротранспорт.

В Седмицата на мобилността Столичната община заедно с Центъра за градска мобилност и всички наши партньори като Посолството на Дания в България, СБА, "София райдърс", Спортен клуб "Бегач", Общинско предприятие „Туризъм“, Националния център за иновации и дигитални изкуства, „Столичен електротранспорт“, „Столичен автотранспорт“, „Метрополитен“, Фондация „Искам бебе“, Технически университет София, Cyrcle, Novo Nordisk, Студентски съвет към „Медицински университет", МЦ "Феникс" 87 и много други, организираме редица събития.

 

20.09.2023