Скулптура на бележития Николай Владов – Шмиргела е поставена в Галерията на открито към Софийската градска художествена галерия

"Скулптура на бележития български творец Николай Владов – Шмиргела поставихме в пространството в Градската градина при други две произведения на същия автор, с което се допълва както групата от негови монументални творби, така и галерията от скулптури на открито на Софийската градска художествена галерия." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

С поставянето на фигурата правим достъпни част от творбите на големия скулптор в градска среда.

"Благодаря на внучката на Шмиргела Юлия Банкова, която направи дарение за Софийска градска художествена галерия скулптурата заедно с други негови произведения. Благодаря и на директора на СГХГ Аделина Филева за цялата организация за доставяне на фигурата" – посочи също столичният кмет.

Освен скулптурната фигура СГХГ, която се развива като пространство за експозиция на творби с висока художествена стойност, получи дарение и на още 30 пластики гипс, теракота, шамот, бронз с различни размери. Дарени са и две живописни платна на Светлин Русев и Георги Баев. От тази колекция галерията купува и две ранни творби на художничката Вера Лукова, съобщи Аделина Филева.

Изложба от теракота с произведенията на Шмиргела и Васка Емануилова ще бъде представена в едноименната галерия „Васка Емануилова“, която бе създадена от кмета Йорданка Фандъкова в качеството ѝ на заместник-кмет по култура на София. Експозицията ще може да се види през 2024 г.


Николай Владов – Шмиргела (1911 – 1999) е български скулптор, художник, илюстратор. Един от ярките български творци от 30-те години на ХХ век. Шмиргела е член на Дружеството на новите художници (1931 г.). Работи като карикатурист във вестниците „РЛФ“ (1931 г.) и „Български запад“ (1942 г.). Бил е директор на Националната художествена галерия, създател е на постоянната изложба на икони в криптата към храм-паметника „Св. Александър Невски“. Скулптурното ателие на художника, в което работи през последните 30 години от живота си, е известно сред художествено-творческата интелигенция с особената си артистична атмосфера и дух.
 


 

 

24.06.2023