Седмо издание на Международния конкурс за цигулари „Васко Абаджиев“

Седмото издание на Международния конкурс за цигулари „Васко Абаджиев“ се провежда от 16 до 19 ноември в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, организирано от Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“. Участниците тази година са 15 – двама българи и представители от Република Корея, Япония, Китай, Великобритания, Италия, Сърбия и Хърватия.

Международното жури е в състав: проф. Жана Ганделман (Израел), проф. Ксения Милас (Италия), проф. Стефан Камиларов (Германия), проф. Йосиф Радионов и композиторът Стефан Илиев. Първата награда e в размер на 1 500 евро, Втората – 1 000 евро, Третата – 500 евро. Предвидена е и Награда за млад талант от 300 евро.

Кулминацията на събитието е галаконцертът на лауреатите, който ще се състои от 18:00 ч. часа на 19 ноември в Голямата зала на Музикалната академия и с участието на оркестъра на Висшето учебно заведение.

Конкурсът се провежда с подкрепата на Столична община – Столична програма „Култура“, Съюза на българските музикални и танцови дейци и на Лайънс клуб “Св. Иван Рилски“.

Международният конкурс „Васко Абаджиев” е създаден през 2011 г.  и дава възможност за изява на младите цигулари от цял свят, като се превърна в стимул за тяхното развитие и вдъхновение. Кандидатите трябва да са родени след 16 ноември 1993 г. Конкурсът постига и другата си цел – утвърждаване в националната и международна памет на името и личността на великия български цигулар Васко Абаджиев. 

 

17.11.2023