Столичната община повишава възнагражденията на транспортните работници с 15% от 01.03.2024 г.

Столичната община ще увеличи заплатите на работещите в градския транспорт с 15%. За това се договориха кметът Васил Терзиев, директорите на транспортните дружества и представителите на синдикатите.

Освен повишаването на заплатите в споразумението са разписани и мерки, които имат за цел да подобрят качеството на градския транспорт, да гарантират по-привлекателна услуга за гражданите, да подобрят работната среда на заетите служители, да подпомогнат осигуряването на нови транспортни средства и обезпечаването им с резервни части.

“Всички печелим, ако пробием дебелия лед и започнем да работим заедно. Дългосрочният подход ще направи така, че София да не е заложник на нечии интереси. Искаме добро управление на транспортните дружества и е важно да имаме честен разговор какво може да се случи и какво – не” – заяви кметът Терзиев.

Друга важна точка от днешната среща е, че до края на годината ще бъде създадена справедлива бонус система с обективни и проследими критерии за представянето на транспортните работници.
Кметът на София и синдикатите се разбраха още да изготвят тригодишен план за развитието на новопостъпилите служители и така да бъде осигурена дългосрочна заетост и кариерно развитие.

Като част от мерките през годината ще бъде осигурено работно облекло и лични предпазни средства за персонала, ще се ремонтират и санитарните помещения на крайните спирки. Освен това общината се ангажира със стартиране на програма за изграждане и реновиране на общежития за водачите в градския транспорт.

“Животът е показал, че първата стъпка е най-трудна. И се надявам и занапред да вървим по утъпкана пътека, а не да прескачаме препятствия” – каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

“Още сега трябва да започнем разговори с финансовия министър за 2025 г., за да могат да се правят политики, които са нужни – и за хората, които сега работят, и за тези, които трябва да бъдат привлечени. Очакванията са да намерим как държавата да подпомага устойчиво градския транспорт” – заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

“Споразумението е ключово, защото за първи път се говори истински за условията на труд в градския транспорт на София. Има осигурени пари за санитарните възли, едно общежитие ще се ремонтира, после още три. Няма да стане за месец, но сме решени да подобрим условията за хората, които работят в транспорта” – заяви членът на комисията по транспорта в СОС общинският съветник Андрей Зографски.


 

26.02.2024