Първият документален филм за Апостола на свободата - „Прослава на Левски“

На 15 февруари в Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“ Ancient Serdica Complex - Комплекс Антична Сердика ученици от 1. СУ „Пенчо П. Славейков“ и 18. СУ „Уилям Гладстон“ участваха в събитието "Места на памет", организирано от Столична община и посветено на 151-годишнината от обесването на Васил Левски.
Първият документален филм за Апостола на свободата – „Прослава на Левски“ – заснет през 1931 г. от оператора Христо Константинов, беше показан на учениците. Той се съхранява от Българската национална филмотека и показва кадри от София, Ловеч, Плевен и Къкринското ханче. Свързаните с почитта към Апостола моменти и посветените на него паметници започват с панихидата, шествието и церемонията в столицата, организирани в онези години на 16 февруари.
Доц. д-р Алека Стрезова от Института за исторически изследвания разказа подробности за местата и участниците в документалния филм, отговори на въпросите на учениците и им представи документалната изложба "Места на памет", посветена на Апостола, създадена от ИНСТИТУТ ЗА ИСТОРИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ – БАН и Централна библиотека на БАН.
Участниците в събитието бяха приветствани от Биляна Генова, директор на дирекция "Култура" на Столична община, която каза, че подобни образователни инициативи помагат на младите хора да научат повече за делото на Апостола, да открият нови моменти от биографията му и отношението на поколенията към него, които не присъстват в учебниците по история, а местата на памет са не само материални, но и вътре в нас.