Проф. Кантарджиев консултира училищните сестри за заразните и сезонни заболявания при учениците

В няколко поредни дни микробиологът и епидемиолог проф. Тодор Кантарджиев провежда срещи с медицинските сестри от общинските училища, които общо са над 200.

Темата на разговорите са мерките, които е добре да се вземат при заболяване на деца от скарлатина, варицела и различни сезонни респираторни инфекции. Домакин на срещите е общинската Университетска Първа МБАЛ "Св. Йоан Кръстител". Здравният консултант на Столична община посочва пред медиците основните прояви на различните видове заразни болести и най-ефективните лекарства за лечението им. Той препоръчва какви изследвания е добре да се направят след преболедуване от скарлатина, варицела или ангина, за да се избегнат усложнения и последствия като ревматизъм, енцефалит и други.

Най-често се заболява 4-5 дни след контакт със заразен. Затова е добре при случай на заболяло дете в класа съучениците му да си направят веднага тест за скарлатина или варицела, смята епидемиологът.

Професорът препоръчва на сестрите и какви препарати за дезинфекция е добре да се ползват в училищата за предотвратяване разпространението на вирусни заболявания.



 

11.04.2023