Пролетни "Литературни срещи"

Третото годишно издание на „Литературни срещи“, чиято тема е „Порастване“, ще премине под знака на 10-годишния юбилей на Фондация „Прочети София“.

„Литературни срещи“ е годишна програма, която се провежда няколко пъти в годината с различни тематични акценти на различни места в града. През 2024 г. „Литературните срещи“ ще бъдат през април, юни и ноември, а още през април ще гостуват словенският писател Горан Войнович и румънската писателка Андрея Расучану. През юни гост ще бъде британският автор Крис Клийв, а през ноември предстои голямо и важно литературно събитие.

На 4 април в бара на РЦСИ „Топлоцентрала“ от 18:00 ч. „Литературни срещи“ ще започнат с рождения ден на „Прочети София“.

В 18:30 ч. ще започне дискусията „Трудности на растежа“ с участието на Димитър Стоянович, Елена Алексиева, Силвия Чолева и Тодора Радева. Модератор ще бъде журналистът, философ, културолог и преподавател Николай Колев, който я описва като „медитативно-терапевтична дискусия за това, което искахме, но не направихме“.

„В духа на Агамбеновото питане „Що е творчески акт?” участниците в дискусията ще разкажат развитието си като творци през две важни връзки – между творчеството и съпротивата и между творчеството и потенциалността. Ще споделят личния си бунт и поддаване на външния натиск да създаваш, терора на очакването да си винаги присъстващ и творящ, принудата да израстваш дори и през грешките, които допускаш. И най-важното – кое от всичко, което можеш да направиш, си преценил да НЕ правиш и защо?“, казва Николай Колев.

Вечерта ще продължи в 20:30 ч. с „Прочети София“ – специална селекция“ – сет от съчетана тематична музика с архивни записи на гласове на поети и писатели, свързани с теми и събития на „Прочети София“. Селекцията е подготвена от писателя, журналист, диджей и промоутър в алтернативната платформа Indioteque Светослав Тодоров.

Събитията на 5 април ще се проведат изцяло в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство. Както във всички издания на „Литературни срещи пролет“, в програмата е включен пърформанс. В 18:00 ч. ще започне една своеобразна перформативна разходка из музея, наречена „Полупрозрачна материя“. Пърформансът е вдъхновен от стиховете от книгата „Сълза и сняг“ на Мария Каро, а в него ще участват Александра Манчева и Мирослава Захова. Режисьор е Валерия Вълчева.

В 19:00 ч. програмата ще продължи с неповторима среща между две от специалните гостенки на пролетните „Литературни срещи“, които са сред най-мощните съвременни литературни гласове в Румъния и България. Писателките Андрея Расучану и Теодора Димова ще разговорят с преводачката от румънски език Лора Ненковска за това какво сближава творческия свят на двете авторки и как в него се отразява темата за „Порастването“. Теодора Димова е сред най-известните и обичани български писателки, а романите на Андрея Расучану са смятани за едни от най-интересните книжни явления в румънската литература през последните години.

Темата на „Литературни срещи“ е основа и на задължителното литературно четене, което този път ще бъде допълнено с елементи на споделяне, свързани с вдъхновенията на авторите и онова, което е помагало в литературното им развитие. В него ще участват поетите и писателите Анна Лазарова, Виолета Кунева, Владислав Христов, Иван Брегов, Ина Иванова, Христо Мухтанов. Водеща ще бъде журналистката и културоложка Надежда Московска.

Как темата „Порастването“ присъства в българската литература ще е фокус и на дискусията „Българският роман за порастването“, която среща на една сцена писателите Антония Апостолова, Емануил А. Видински и Камелия Панайотова на 6 април от 18:00 ч. в Зала 1 на Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“. Тази програмна за „Литературни срещи“ дискусия ще бъде водена от литературната историчка Ани Бурова, която описва основните въпроси в нея така: „През последните години се появиха няколко романа, посветени на темата за порастването. Най-често автофикционални, в част от случаите – дебютни романи, обикновено добре приети от читателите и критиката, те предлагат различни варианти на сюжета за детството, юношеството и израстването в България в края на XX и началото на XXI век. Защо е актуален този сюжет в литературата? Как може да бъде разказано детството и порастването? Какво е да израснеш в България през 90-те години на миналия и през първите години на настоящия век?“

Младите герои са част от литературната биография на известния словенски писател, поет, режисьор, сценарист, драматург и колумнист Горан Войнович, който пристига в България специално за „Литературни срещи“. Той е считан за един от най-талантливите писатели на своето поколение. Автор е на няколко книги, преведени на много езици. През 2023 г. Словения бе държавата – почетен гост на Панаира на книгата във Франкфурт, а Горан Войнович бе сред ключовите гости и участва в поредица от дискусии и събития. Единствената възможност за среща с него ще бъде на 6 април от 19:30 ч. в Зала 1 на РЦСИ „Топлоцентрала“. Модератор на разговора ще бъде журналистът Бойко Василев.

Всички събития са със свободен достъп.

„Литературни срещи пролет 2024“ се осъществяват от Фондация „Прочети София“ с финансовата подкрепа на Столична община – Програма „Култура“.

03.04.2024